„Trčim jer volim da jedem“, čuli ste to mnogo puta, zar ne, ili čak sami
izgovorili? Svi mamo bar jednog prijatelja koji trči ne zbog zdravlja, dobrog
izgleda ili rezultata već da mogu uživati u hrani i ne debljati se. Oni su
pravi gurmani: njima je odlazak na trku prilika da istrče 10, 21 ili 42 km a
zatim odu u restoran s preporukom gdje se dobro jede i prepuste se gastro hedonizmu.
Oni na trke zapravo idu zbog hrane i pića. Nekada su takmičenja profilisana
upravo prema ovakvim našim potrebama i sklonostima pa se organizuju trke čiji
fokus su hrana i piće kao sadržaj koji trčanju daje novu dimenziju.
nedjelja, 26. ožujka 2017.
srijeda, 15. ožujka 2017.
Dugoprugaška balavurdija: tek ispali iz pelena a trče (polu)maraton
Budia Sin (Budhia Singh) je dječak iz Indije čije ime možda nećete lako zapamtiti ali ćete se njegove životne priče sjećati zauvjek. On je najmlađi maratonac, dječak koji je s 4 godine već imao istrčan maraton. Tačnije, s četiri godine je imao preko 40 istrčanih maratona! S navršenih pet godina istrčao je 65 km za 7 sati i 2 minuta.
nedjelja, 12. ožujka 2017.
Trikovi koji pomažu trkačima
ponedjeljak, 6. ožujka 2017.
Žene i tene: Željka Šaban Miličić
Željka Šaban Miličić je profesorica kineziologije i članica triatlon kluba Swibir iz Zagreba. Od 2005. godine
se bavi triatlonom a prvu trku Ironman distance je završila 2009. godine u
Austriji. Potom 2011. godine završava Challenge Roth, a 2012. IM Frankfurt. Nakon
što je 2013. godine iz braka s Markom Miličićem koji je ujedno i njen trener dobila sina, Željka je
nastavila s takmičenjima i uspješno završila još četiri IM. Challenge
Almere 2014. a 2015. godine se na trci Ironman Vichy sa 7. mjestom u ukupnom
plasmanu i 2. mjestom u kategoriji 30-34 kvalifikovala za Svjetsko prvenstvo u Ironmanu
na Havajima. 2016. godine, Challenge Venice je
završila s vremenom 9:45:26 što joj je donijelo titulu hrvatske rekorderke u
Ironman distanci koju će nešto kasnije iste godine preuzeti Maja Urban s rezultatom 9:45:17! Godinu je krunisala nastupom u Koni gdje je trku završila za
10:42. Razgovarale smo o ženskim temama, njenom angažmanu, planovima. Mene je
oduševila, sigurna sam da će i vas.
utorak, 28. veljače 2017.
Po znanje pa na trčanje: Pomocija „Abecede trčanja“ u Mostaru i Sarajevu
03. i 04. marta 2017. godine, u Mostaru i Sarajevu će
biti održana promocija knjige „Abeceda trčanja“ autorskog dvojca Pavao Vlahek i Ladislav Havaš. Mostarska prezentacija će se održati u petak, u 19:00h, na 6.
spratu hotela Mepas, u dvorani Princess (ulaz iz tržnog centra Mepas) a
organizuju je udruženje „Zdrav život – Kinezis“, Studij fizičke kulture FPMOZ i
Sportski savez grada Mostara. Dan kasnije, u subotu, u 18:00h, blog Trčim jer
štrčim, organizuje promociju knjige i predavanje autora u artkinu Kriterion, u
Sarajevu.
ponedjeljak, 27. veljače 2017.
Nebesko trčanje: zašto samo po tlu kad možete trčati i po oblacima
Nebesko trčanje (eng. skyrunning) je sport koji će vas preko planinskih vrhova odvesti do visina na kojim će vam se učiniti da vam je nebo na dohvat ruke ili da trčite po oblacima. Ova sve popularnija disciplina je kombinacija trčanja i planinarenja a rekreativni nivo se od profesionalnog razlikuje samo u intenzitetu i trajanju. Start trke je uglavnom u podnožju a cilj na vrhu planine do kog takmičari stižu krećući se po terenu dužinom kog ne mora nužno biti utabana staza što ovakva takmičenja čini tehnički zahtjevnim.
petak, 24. veljače 2017.
BEOGRADSKO-PURGERSKA POSLA: jedi, pij, voli i trči
Belgrade Urban Running Team (BURT) i Zagreb Runners zajedno čine #LoveCrew, odnosno #442crew, neobičnu družinu koja okuplja trkače i trkačice dva grada: Beograda i Zagreba! Zajednička strast prema trčanju, putovanjima, druženju i dobroj zabavi ih je odvela na brojne trke, pokrenula sjajne inicijative, izbrisala jedne granice, pomjerila druge, i što je najvažnije, inspirisala mnoge da obuju patike i postanu dijelom ove zajednice.
četvrtak, 16. veljače 2017.
Hrana za trkače: kokosovo ulje
Ako
se ubrajate u trkače koji vode računa o ishrani, sigurna sam da ste mnogo puta
bili u dilemi u vezi s određenim namirnicama ili vrstama, da li ih jesti ili ne. Jedna takva se odnosi na unos masti i nameće pitanja poput ovih: da li, kada, koliko i koje masti
treba jesti. Na ova kao i brojna druga pitanja, postoje različiti odgovori i oprečna
mišljenja koji se zasnivaju na različitim konceptima ishrane.