ponedjeljak, 4. rujna 2023.

Zrmanja Trail: bonbon trka pred kraj ljeta

Zrmanja Trail 2023

Zrmanja Trail je bonbon trka koju je zgodno
 uklopiti s odmorom ili recimo vikendom na moru što sam ja izabrala. Dobra opcija je i kombinacija s nomadanjem po Velebitu ali to ostavljam za drugi put. Trka je dio Treking lige HR na kojoj nisam bila mnogo puta ali za koju znam da za svoje događaje bira najatraktivnije lokacije u zemlji i Regionu. Standardno nude 3 dužine pa je tako bilo i na Zrmanja Trailu: Light (7 km/200m+), Active (13 km/300m+) i Challenger (26 km/900m+). 
Ja sam izabrala srednju jer sam htjela na dan trke još da se u cilju družim, okupam u rijeci i moru, izađem do Zadra i što manje patim po kamenu. Active je kombinacija mekanih stazica po livadama uz rijeku Krupu, singl trekova kroz kamen uz Krupu, a na više mjesta ide preko riječnog ili uz suvo potočno korito. Uglavnom, nije za podcijeniti. Uslove dodatno otežava visoka temperatura ali sve je preslatko za vidjeti i doživjeti pa se taj dio patnje da podnijeti. Trka je potpuno drugačija od svih na kojima sam do sad bila a posebnu draž joj daju gacanje po hladnoj vodi i krave na ispaši koje smo taj dan stalno prestizali - njima se nigdje nije žurilo. Ujedno, hladna, mirna voda Krupe svo vrijeme dok trčite uz nju mami da se zagnjurite i okupate u njoj što je prijateljica u jednom trenutku i uradila. Nema skidanja i izuvanja, skok u vodu, momentalno rashlađivanje i idemo dalje. Preko vode isto - prelazimo bez izuvanja jer u dobrim čarapama i tenama, neće nam ništa biti. Tu je i konopcem osigurani prelazak uz stijenu što ovoj trci daje dodatni šarm i čini je pravom malom avanturom. 

Zbog onih koji vole da imaju informaciju o tome šta dobijaju za cijenu kotizacije od 27€ navešću da na startu dobijate broj, majicu, kesicu magnezija i mjerenje vremena, a u cilju ručak, finišersku medalju i ceremoniju proglašenja pobjednika. Na okrepama je samo voda pa ponesite svoju hranu i novac ako ste na najdužoj jer na par mjesta možete kupiti hladno piće. E sad, staza Active ne ide na Kudin most i još neke atrakcije zbog kojih ću izgleda morati doći ponovo.  

Ovogodišnje izdanje Zrmanja Traila je imalo ukupno 410 učesnika_ca. Na formatu Light ih je bilo ukupno 110 od čega 5 nije završilo. Prvoplasirana je bila Lena Mišić iz Hrvatske koja je stigla u cilj za 1:15:43, dok je najbrži muškarac bio Ante Vranić takođe iz Hrvatske koji je trku završio za 1:0:19. Na formatu Active je bilo ukupno 255 učesnika od čega je 238 stiglo u cilj. Najbrža žena na ovom formatu je bila Alenka Blas iz Slovenije koja je kroz ciljnu kapiju protrčala nakon 1:35:41, dok je Jurica Eterović iz Hrvatske kao najbrži u muškoj konkurenciji stigao u cilj za 1:11:14. Na Challengeru je bilo ukupno 45 učesnika od čega je do cilja u limitu stiglo njih 41. Prvoplasirana žena Irena Smojver iz Hrvatske je do cilja stigla za 4:2:55 dok je Hrvoje Vlašić iz Hrvatske kao najbrži muškarac trku završio za 3:9:36.

Više fotografija i snimaka s trke na LINKU. Uživajte u foto i video materijalu a dogodine na Zrmanja Trailu.

Foto: Sanja Kavaz

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.

Nema komentara:

Objavi komentar