Orange Boost je voćni sirovi puding nastao iz potrebe da od
voća dostupnog tokom zimskih mjeseci kreiram jutarnji obrok koji će mi dati
dovoljno energije za višesatne treninge u planini, koji nije težak za varenje i
nakon kog doslovno mogu već za pola sata započeti aktivnost. Ujedno, to je
period kada prvi put ulazim u ozbiljne pripreme za 100 milja, duge „back to
back“ treninge kada bih tokom dva dana vikenda trčala 70 km s usponom. Iako bih
uvijek nosila sa sobom okrjepu u vidu energetskih barova, s višesatnih treninga
sam se znala vratiti čak i da ne prepolovim taj isti bar. Evo osnovnog recepta,
a vi eksperimentišite dalje:
2 narandže
7-8 očišćenih svježih datula (možete ih namočiti u vodi)
2 jabuke
4-5 kašika chia sjemenki
Varijacija ima mnogo a jedna od njih je:
2 narandže
1 japanska jabuka
1 jabuka
1 supena kašika meda (javorovog sirupa, agave ili stevije)
1 kašičica mjevenog đumbira ili praha maca
4-5 kašika chia sjemenki
Postoje dva načina pripreme. Jedan je da voće dobro operete,
ogulite i izblendate a zatim dodate chia sjemenke, zatvorite u staklenu posudu
i ostavite preko noći ili bar sat-2 u frižideru kako bi chia gelirala smjesu.
Drugi način je da chia sjemenke preko noći potopite u vodu kako bi nabubrile i
ujutro ih dodate u svježe izblendano voće prije konzumiranja. Možete dodati još
sjeckane narandže ili šipak, prepuni su vitamina C a to je ono što vam treba,
što čisti mišiće, jača vaš imunitet!
Zapamtite, nema boljeg i zdravijeg jutarnjeg obroka od
voćnog! Nek izvinu kroasani s puterom i hemendeksi, ali u voću je čista energija
koja nas diže i koja traje! Bon appetit!
Nema komentara:
Objavi komentar