Orange Boost: sirovi puding koji dižeOrange Boost je voćni sirovi puding nastao iz potrebe da od voća dostupnog tokom zimskih mjeseci kreiram jutarnji obrok koji će mi dati dovoljno energije za višesatne treninge u planini, koji nije težak za varenje i nakon kog doslovno mogu već za pola sata započeti aktivnost. Ujedno, to je period kada prvi put ulazim u ozbiljne pripreme za 100 milja, duge „back to back“ treninge kada bih tokom dva dana vikenda trčala 70 km s usponom. Iako bih uvijek nosila sa sobom okrjepu u vidu energetskih barova, s višesatnih treninga sam se znala vratiti čak i da ne prepolovim taj isti bar. Evo osnovnog recepta, a vi eksperimentišite dalje:

2 narandže
7-8 očišćenih svježih datula (možete ih namočiti u vodi)
2 jabuke
4-5 kašika chia sjemenki

Varijacija ima mnogo a jedna od njih je:

2 narandže
1 japanska jabuka
1 jabuka
1 supena kašika meda (javorovog sirupa, agave ili stevije)
1 kašičica mjevenog đumbira ili praha maca
4-5 kašika chia sjemenki


Postoje dva načina pripreme. Jedan je da voće dobro operete, ogulite i izblendate a zatim dodate chia sjemenke, zatvorite u staklenu posudu i ostavite preko noći ili bar sat-2 u frižideru kako bi chia gelirala smjesu. Drugi način je da chia sjemenke preko noći potopite u vodu kako bi nabubrile i ujutro ih dodate u svježe izblendano voće prije konzumiranja. Možete dodati još sjeckane narandže ili šipak, prepuni su vitamina C a to je ono što vam treba, što čisti mišiće, jača vaš imunitet! 

Zapamtite, nema boljeg i zdravijeg jutarnjeg obroka od voćnog! Nek izvinu kroasani s puterom i hemendeksi, ali u voću je čista energija koja nas diže i koja traje! Bon appetit! Nema komentara:

Objavi komentar