Uvijek mi je bilo čudno koliko iskuvavamo povrće u jelima kao što je bosanski lonac ili voće u poslasticama
kao što je tufahija! Pitala bih se ostane li išta vitamina u kupusu, mrkvi i
ostalom povrću koje bi se složilo zajedno s mesom u kakav ogroman sud pa na
kraju šporeta, na laganoj vatri, krčkalo od jutra sve do ručka i onda
raspadnuto serviralo u tanjir. Da, raspadnuto, tako mi volimo hranu. Da ne
osjetimo povrće da krcka, termički ga obradimo dok se ne raspadne. Tako je i sa
jabukom koja se za tufahiju u šećernoj vodi kuva, mal te ne, do raspadnuća.
Vrijeme je za sirovu gastro dekonstrukciju!
Teško mi je pripremu pretočiti u
recept jer ideju dobijem kad vidim korpu s voćem ili povrćem, uđem u kuhinju i
od onoga s čim raspolažem napravim obrok. Ova tufahija će kod mene doživiti još
puno dorada ali za početak prenosim vam osnovne faze njene pripreme. Vi je na
svoj način usavršavajte.
Za sirovu tufahiju vam treba:
Zlatni delišes (birajte sitnije
jabuke, 3 komada)
Preliv
- Narandža
- Čajna kašika meda
- 1/3 čajne kašike kardamoma
Punjenje
- 2/3 šolje datula (namočite ih u vodi sat-dva)
- Šolja oraha (pola mljeveni, pola sjeckani, tri polovice za ukras)
- Cejlonski cimet
- Bademovo ili kokosovo mlijeko (po potrebi)
Šlag
- Zaleđena banana
- Kokosovo vrhnje
- Čajna kašika meda
Ocijedite i izblendajte datule. Pomješajte
ih sa orasima, dodajte cimet i po potrebi mlijeka od badema. Masa treba da bude
črvsta kako bi se njom jabuka mogla filovati.
Faza 2 – Priprema preliva
Umjesto agde pravimo preliv od
soka narandže, meda i kardamoma. Pomiješajte sastojke i ostavite sa strane.
Faza 3 – Priprema jabuka i filovanje
Jabuke tanko ogulite i aušteherom
(bušač jabuka) izvadite sredinu sa sjemenkama. Umjesto da je kuvamo, izrezaćemo
je u plohe, od dna do vrha kako bi se mogla lakše sjeći na zalogaje prilikom
jela. Postoji jedna super kuhinjska sprava
koja se može kupiti u Turskoj a koja jabuku istovremeno guli, vadi joj sredinu
i reže je u spiralu tako da na kraju cijeli plod možete da razvučete kao
harmoniku. Ako imate nju, to je još najbolje. Ako ne, tanak nož u ruke i
isjecite jabuku na tanke plohe vodeći računa da vam se plohe ne razdvajaju i ne raspadaju kako biste je kasnije lakše složili i povezali filom.
Najbolje je da jabuku filujete u
posudi u kojoj ćete je poslužiti. Krenite od dna, plohu prelijete prelivom od narandže,
meda i kardamoma pa zatim razmažete fil na način da prvo punite rupu koju ste
izdubili aušteherom a zatim površinu
premažete u tankom sloju. I sve tako, jednu po jednu plohu do kraja vodeći
računa da plohe slažete prema obliku jabuke prije sječenja.
Faza 4 – Priprema „šlaga“ i
ukrašavanje
Tufahija na slici je na vrhu
ukrašena umućenim kokosovim vrhnjem, zaleđenom bananom i kašikom meda. Postoje
ljepši i bolji recepti za „šlag“ ali za sad, može proći i ovaj. Vjerovatno ste
do sada probali zdravi sladoled od zamrznute banane i u zamrzivaču držite po
koju zrelu bananu spremnu za pravljenje sladoleda. Ja sam za ovu priliku
izblendala jednu s kokosovim vrhnjem (masni dio kokosovog mlijeka koji se
odvoji nakon stajanja u frižideru) i kašikom meda. Ukrasite tufahiju polovicom
oraha ili višnjom.
Isto obavezno probati sa
kruškom koja je sočnija i čak bolja opcija za ovaj zdravi obrok. U fil možete dodati goji bobice, dehidrirana zrna heljde, grožđice ako ih koristite.
Jedna od ranijih izvedbi sirove tufahije. Ova je bila "spiralizovana" onom turskom super spravom. Ovdje je "šlag" od kokosa.
1 komentar:
Sanja mogu li cetiri za ponijeti?
Objavi komentar