Uvijek mi je bilo čudno koliko iskuvavamo povrće u jelima kao što je bosanski lonac ili voće u poslasticama
kao što je tufahija! Pitala bih se ostane li išta vitamina u kupusu, mrkvi i
ostalom povrću koje bi se složilo zajedno s mesom u kakav ogroman sud pa na
kraju šporeta, na laganoj vatri, krčkalo od jutra sve do ručka i onda
raspadnuto serviralo u tanjir. Da, raspadnuto, tako mi volimo hranu. Da ne
osjetimo povrće da krcka, termički ga obradimo dok se ne raspadne. Tako je i sa
jabukom koja se za tufahiju u šećernoj vodi kuva, mal te ne, do raspadnuća.
Vrijeme je za sirovu gastro dekonstrukciju!
Teško mi je pripremu pretočiti u
recept jer ideju dobijem kad vidim korpu s voćem ili povrćem, uđem u kuhinju i
od onoga s čim raspolažem napravim obrok. Ova tufahija će kod mene doživiti još
puno dorada ali za početak prenosim vam osnovne faze njene pripreme. Vi je na
svoj način usavršavajte.
Za sirovu tufahiju vam treba:
Zlatni delišes (birajte sitnije
jabuke, 3 komada)
Preliv
- Narandža
- Čajna kašika meda
- 1/3 čajne kašike kardamoma
Punjenje
- 2/3 šolje datula (namočite ih u vodi sat-dva)
- Šolja oraha (pola mljeveni, pola sjeckani, tri polovice za ukras)
- Cejlonski cimet
- Bademovo ili kokosovo mlijeko (po potrebi)
Šlag
- Zaleđena banana
- Kokosovo vrhnje
- Čajna kašika meda
Ocijedite i izblendajte datule. Pomješajte
ih sa orasima, dodajte cimet i po potrebi mlijeka od badema. Masa treba da bude
črvsta kako bi se njom jabuka mogla filovati.
Faza 2 – Priprema preliva
Umjesto agde pravimo preliv od
soka narandže, meda i kardamoma. Pomiješajte sastojke i ostavite sa strane.
Faza 3 – Priprema jabuka i filovanje

Najbolje je da jabuku filujete u
posudi u kojoj ćete je poslužiti. Krenite od dna, plohu prelijete prelivom od narandže,
meda i kardamoma pa zatim razmažete fil na način da prvo punite rupu koju ste
izdubili aušteherom a zatim površinu
premažete u tankom sloju. I sve tako, jednu po jednu plohu do kraja vodeći
računa da plohe slažete prema obliku jabuke prije sječenja.
Faza 4 – Priprema „šlaga“ i
ukrašavanje



1 komentar:
Sanja mogu li cetiri za ponijeti?
Objavi komentar