Sirova bosanska tufahija


Uvijek mi je bilo čudno koliko iskuvavamo povrće u jelima kao što je bosanski lonac ili voće u poslasticama kao što je tufahija! Pitala bih se ostane li išta vitamina u kupusu, mrkvi i ostalom povrću koje bi se složilo zajedno s mesom u kakav ogroman sud pa na kraju šporeta, na laganoj vatri, krčkalo od jutra sve do ručka i onda raspadnuto serviralo u tanjir. Da, raspadnuto, tako mi volimo hranu. Da ne osjetimo povrće da krcka, termički ga obradimo dok se ne raspadne. Tako je i sa jabukom koja se za tufahiju u šećernoj vodi kuva, mal te ne, do raspadnuća.


Vrijeme je za sirovu gastro dekonstrukciju!


Teško mi je pripremu pretočiti u recept jer ideju dobijem kad vidim korpu s voćem ili povrćem, uđem u kuhinju i od onoga s čim raspolažem napravim obrok. Ova tufahija će kod mene doživiti još puno dorada ali za početak prenosim vam osnovne faze njene pripreme. Vi je na svoj način usavršavajte.

Za sirovu tufahiju vam treba:

Zlatni delišes (birajte sitnije jabuke, 3 komada)

Preliv
  • Narandža
  • Čajna kašika meda
  • 1/3 čajne kašike kardamoma

Punjenje
  • 2/3 šolje datula (namočite ih u vodi sat-dva)
  • Šolja oraha (pola mljeveni, pola sjeckani, tri polovice za ukras)
  • Cejlonski cimet
  • Bademovo ili kokosovo mlijeko (po potrebi)

Šlag
  • Zaleđena banana
  • Kokosovo vrhnje
  • Čajna kašika meda

Faza 1 – Napravite punjenje
Ocijedite i izblendajte datule. Pomješajte ih sa orasima, dodajte cimet i po potrebi mlijeka od badema. Masa treba da bude črvsta kako bi se njom jabuka mogla filovati.

Faza 2 – Priprema preliva
Umjesto agde pravimo preliv od soka narandže, meda i kardamoma. Pomiješajte sastojke i ostavite sa strane.

Faza 3 – Priprema jabuka i filovanje
Jabuke tanko ogulite i aušteherom (bušač jabuka) izvadite sredinu sa sjemenkama. Umjesto da je kuvamo, izrezaćemo je u plohe, od dna do vrha kako bi se mogla lakše sjeći na zalogaje prilikom jela.  Postoji jedna super kuhinjska sprava koja se može kupiti u Turskoj a koja jabuku istovremeno guli, vadi joj sredinu i reže je u spiralu tako da na kraju cijeli plod možete da razvučete kao harmoniku. Ako imate nju, to je još najbolje. Ako ne, tanak nož u ruke i isjecite jabuku na tanke plohe vodeći računa da vam se plohe ne razdvajaju i ne raspadaju kako biste je kasnije lakše složili i povezali filom.

Najbolje je da jabuku filujete u posudi u kojoj ćete je poslužiti. Krenite od dna, plohu prelijete prelivom od narandže, meda i kardamoma pa zatim razmažete fil na način da prvo punite rupu koju ste izdubili aušteherom a zatim  površinu premažete u tankom sloju. I sve tako, jednu po jednu plohu do kraja vodeći računa da plohe slažete prema obliku jabuke prije sječenja.

Faza 4 – Priprema „šlaga“ i ukrašavanje
Tufahija na slici je na vrhu ukrašena umućenim kokosovim vrhnjem, zaleđenom bananom i kašikom meda. Postoje ljepši i bolji recepti za „šlag“ ali za sad, može proći i ovaj. Vjerovatno ste do sada probali zdravi sladoled od zamrznute banane i u zamrzivaču držite po koju zrelu bananu spremnu za pravljenje sladoleda. Ja sam za ovu priliku izblendala jednu s kokosovim vrhnjem (masni dio kokosovog mlijeka koji se odvoji nakon stajanja u frižideru) i kašikom meda. Ukrasite tufahiju polovicom oraha ili višnjom.
Isto obavezno probati sa kruškom koja je sočnija i čak bolja opcija za ovaj zdravi obrok. U fil možete dodati goji bobice, dehidrirana zrna heljde, grožđice ako ih koristite.

Jedna od ranijih izvedbi sirove tufahije. Ova je bila "spiralizovana" onom turskom super spravom. Ovdje je "šlag" od kokosa.


Ovako izgleda njen presjek. Mmmmmmmljac.....1 komentar:

Unknown kaže...

Sanja mogu li cetiri za ponijeti?

Objavi komentar