Sirove strasti

Sirovi bezglutenski "cheesecake"







Vrhunac mog početničkog sirovodojedačkog istraživanja je ovaj jednostavan slatkiš koji je čak bolji od bilo kog orginalnog cheesecakea. Izuzetnog je okusa, delicija koju će vaša čula poželjeti ponovo :-)




SASTOJCI


Za podlogu:

  • 1 šolja očišćenih datula prethodno namočenih u toploj vodi (10 min) pa potom osušenih
  • 1 šolja sirovih lješnika ili badema

Za krem:

  • 1,5 šolja sirovog indijskog oraha, prethodno namočenog u vodi pa potom osušenog
  • sok jednog limuna ili limete
  • 1/3 šolje kokosovog ulja, otopljenog
  • 1/2 šolje masnijeg kokosovog mlijeka 
  • 1/2 šolje meda (ili sirupa od agave ako ste vegani)


Za doradu:

  • malo borovnica
  • puter od kikirikija
  • kakao
  • 2 kašike masnijeg kokosovog mlijeka

UPUTSTVO
  1. Datule blendirati i ostaviti sa strane. U procesor ubaciti bademe i usitniti a potom dodati blendirane datule i pomiješati. Dobijenom masom obložite dno kalupa. Ja sam se odlučila za formu mafina zbog kasnije dorade a vjerujem da i u okruglom kalupu za torte (manjeg prečnika) možete uraditi isto. 
  2. Sastojke za fil ubaciti u blender i sjediniti. Dobićete kremastu tečnu masu jer će se kokosovo ulje i  masnoće iz kokosovog mlijeka otopiti. Ne brinite, nakon hlađenja će imaće željenu čvrstinu.
  3. Po želji svoje cupcakes možete doraditi prije nego što ih odložite u frižider tako što ćete lagano umiješati kašićicu putera od kikirikija, borovnice  ili kakao blendiran s kašikom kokosovog mlijeka. Moj favorit su ove s puterom od kikirikija. 
Količina je za 12-15 cupcakesa.



NUTRITIVNE VRIJEDNOSTI
1 cupcake sadrži:324 kalorije, masnoće 22 gr, zasićenih masnoća 8,7 gr, ugljikohidrata 29 gr, šećera 21 gr, natrijuma 10mg, vlakana 2.6 gr, proteina 6 gr.

Preuzeto sa Minimalist Baker

MIŠLJENJE KRITIKE
Zamolila sam svog najoštrijeg kritičara, kćerku Anju koja je jako skeptična po pitanju sirove ishrane, da da komentar na "sirove strasti". Rekla je: "Od sirove hrane jedem samo voće (kad mama očisti) i salate (kad mama napravi) ali ovaj kolač bih ipak izdvojila kao nešto najbolje što sam ikad do sad probala! Top 5 ever!" 




Nema komentara:

Objavi komentar