ponedjeljak, 6. ožujka 2017.

Žene i tene: Željka Šaban Miličić

Željka Šaban Miličić je profesorica kineziologije i članica triatlon kluba Swibir iz Zagreba.  Od 2005. godine se bavi triatlonom a prvu trku Ironman distance je završila 2009. godine u Austriji. Potom 2011. godine završava Challenge Roth, a 2012. IM Frankfurt. Nakon što je 2013. godine iz braka s Markom Miličićem koji je ujedno i njen trener dobila sina, Željka je nastavila s takmičenjima i uspješno završila još četiri IM. Challenge Almere 2014. a 2015. godine se na trci Ironman Vichy sa 7. mjestom u ukupnom plasmanu i 2. mjestom u kategoriji 30-34 kvalifikovala za Svjetsko prvenstvo u Ironmanu na Havajima. 2016. godine, Challenge Venice je završila s vremenom 9:45:26 što joj je donijelo titulu hrvatske rekorderke u Ironman distanci koju će nešto kasnije iste godine preuzeti Maja Urban s rezultatom 9:45:17! Godinu je krunisala nastupom u Koni gdje je trku završila za 10:42. Razgovarale smo o ženskim temama, njenom angažmanu, planovima. Mene je oduševila, sigurna sam da će i vas.

  

TjŠ: Zbog velikog uticaja medija i industrije ljepote, danas su žene pod pritiskom da njeguju svoje lice i tijelo, prepravljaju ga različitim intervencijama težeći ka nekom aktuelnom idealu.  Ja bih rekla da su žene triatlonke u odnosu na njih suprotnost jer žive prema drugačijim idealima, nečemu što lično promovišem a to je da je snažno tijelo, lijepo tijelo bez obzira na oblik i boju. Kakve su zapravo te žene triatlonke kojima su vjetar i sunce na leđima preslikali konture atlet majica a na nogama šorca? Kakav je to tip žena? Koje su njihove  karakteristike?

Željka: Mi smo tip žena kojima ne trebaju kozmetički tretmani...tip žena koje vole svoje tijelo... tip žena kojima se nije neugodno skinuti u grudnjak i gaćice... tip žena kojima je sportska aktivnost oblikovala tijelo. I nadam se da će nas takvih biti sve više.

TjŠ: Aktivnim vježbanjem život činimo sadržajnijim, tijelo snažnijim a um fokusiranijim, čuvamo zdravlje. Uz sve navedeno, dolazi i ljepši izgled, veće samopuzdanje. Koja bi bila tvoja poruka damama koje često odustaju nakon prvih upala mišića, gube motivaciju za redovnim vježbanjem ili su spremne otkazati trening kako bi sačuvale frizuru na glavi?

Željka: LIVE YOUR DREAMS! Ako imaš neki san...neki cilj...ništa i nitko te neće spriječiti na putu prema njemu! Frizure, šminka, upale mišićca, ''teške'' noge... sve je to prolazno.... Ono što ostaje zauvijek je tvoje postignuće.
TjŠ: Sudeći po rezultatima, izvjesno je da ne štediš svoje tijelo i da si stalno u pomjeranju ličnih granica. Međutim, kako ga regenerišeš? Da li imaš neke posebne relaksirajuće tretmane, masaže i slično? Šta predlažeš kao najbolji tretman za oporavak nakon intenzivnih treninga ili nastupa?

Željka: Prije svega, odmor je sastavni dio plana i programa treninga i obavezno ga kao takvog treba primjenjivati, bilo da se radilo o pasivnom ili aktivnom.
Moja regeneracija podrazumjeva i psihički i fizički odmor. Joga je sastavni dio aktivnog odmora, a masaža, sauna i kvalitetna prehrana pasivnog.
U oporavku mi puno pomaže i kompresijska odjeća ZERO POINT koju obavezno nosim nakon utrka i intenzivnijih treninga.

TjŠ: Znam da vodiš računa o ishrani. Zanima me koliko ti ishrana pomaže u postizanju vrhunskih rezultata ali i u oporavku?

Željka: Prehrana je više od 50% sportskog rezultata. Nisam jedna od onih koji važu svaki gram, ali prije svega pazim da unesem nutritivno kvalitetne obroke u svoj organizam. Hrana je ''gorivo''. Ako u auto benzinac umjesto benzina uliješ diesel, neće ići. Na taj nacin funkcionira i tijelo. Naravno pojedem i ''zabranjeno voće''... ali...što manje, to bolje.
TjŠ: Trenutno si u svom matičnom klubu SWIBIR angažovana kao profesionalna trenerica. Da li osim toga radiš još nešto?

Željka: Osim što u Triatlon klubu Swibir radim kao trener s djecom i Age group populacijom, radim kao privatni trener (učenje plivanja, usavršavanje tehnike plivanja, plivački trener, trkački trener, triatlon trener, kondicijski trener), te kao online coaching trener.

TjŠ: SWIBIR trenutno zatvara konkurs za prijavu na POREČ TRIATLON IZAZOV 2017. Riječ je besplatnoj višemjesečnoj pripremi za nastup na takmičenju Half Ironman distance - Poreč Triatlon. Dakle, do oktobra, odnosno održavanja trke u Poreču, trenerski tim će pripremati troje vježbača za nastup što je sjajan način da se podrže novi triatlonci i da se omasovi sport. Možeš li nam reći nešto više o ovom projektu?

Željka: Od početka bavljenja ovim sportom želja mi je popularizirati i približiti triatlon široj populaciji. Kada sam kretala s triatlonom, u Hrvatskoj je bilo svega par žena koje su završile utrke dugog triatlona. Jako mi je drago što sam svojim višegodisnjim natjecateljskim i trenerskim angažmanom motivirala mnoge djevojke, žene i majke da pronađu sebe u dugom triatlonu.

U ovaj projekt sam ušla kao trener koji će nekome tko nikada nije završio utrku dugog triatlona omogućiti da osjeti čari samog sporta, zaljubi se u njega i nastavi se i dalje njime baviti.

Sam projekt osmislio je i vodi Marko Miličić, koji je ujedno i organizator utrke Poreč triatlon koja se ove godine (15.10.2017.) održava po peti puta.
Po prvi put u Hrvatskoj organiziran je jedan triatlonski izazov za sve one koji maštaju, a nisu se nikad usudili ili nistu imali mogućnost promijeniti nešto u svom načinu života.

POREČ triatlon utrka, nakon što je prije tri godine prva u Hrvatskoj javno objavila plan treninga za završetak Half Ironman distance (za sve one koji nisu bili u mogućnosti trenirati s trenerom) ove je godine u suradnji sa Triatlon Klubom Swibir organizirala IZAZOV u kojem je cilj izabrati kandidate na temelju njihovih životnih priča, te ih u roku 8 mjeseci pripremiti za završetak svoje prve utrke Half Ironman distance - Poreč Triatlon.

Kandidatima nudimo znanje, iskustvo i maksimalnu potporu u ostvarivanju snova. Tri profesionalna trenera s iskustvom - kineziologa, vrhunska sportaša, finišera Ironman distance će ih uz potporu Triatlon Kluba Swibir te opreme sponzora i partnera (Keindl Sport, Saucony, RS Sport, Fitnes Učilište, Speedo, 3sporta) besplatno voditi od samog početka pa do ulaska u cilj njihove prve utrke Half Ironman distance u Zelenoj Laguni.

Na taj način cilj nam je približiti triatlon kao sport široj populaciji, skinuti ''masku'' da je triatlon sport samo za one hrabre, te ga kao takvoga prezentirati u svrhu rekreacije.

Izazov se provodi u 3 faze, a mi smo upravo krenuli s trećom – trening, trening, trening.....
TjŠ: Kako gledaš na svoj angažman u klubu i stvari koje radite u zajednici? Imate i SWIBIR CLASSICS trening ligu, zatim KIDZ i SWIBIR AGE GROUP. Čini se kao jako puno posla, da li su tu i rezulatati u smislu popularizacije sporta kod svih starosnih grupa? 

Željka: Neki kažu da se u današnje vrijeme ne može naćci posao...Hm...ako nešto želiš, imaš viziju i volju, posao će ti sam doći. Da, puno je posla, ali ništa nije teško ako to radiš iz ljubavi i strasti. Sretna sam što smo krajem godine u klub upisali 50-tak novih članova...a sama brojka govori da se i triatlon kreće prema naprijed. Ljudi su napokon počeli prepoznavati ovaj sport, njegove dobrobiti i ulogu u svakodnevnom zivotu.

TjŠ: Koliko ti je članstvo u klubu koji okuplja najbolje triatlonce Hrvatske pomoglo da ostvariš svoje sportske ciljeve?

Željka: Svi članovi kluba (od djece, age group natjecatelj pa do elite triatlonaca) su mi velika podrška i motivacija da sve ono šsto sanjam pretvorim u stvarnost i zato im se od srca zahvaljujem! Svi smo kao jedna velika triatlonska obitelj (rekli bi na Hawaiima OHANA) u koju je svatko dobrodošao  J

TjŠ: S obzirom na rezultat koji si napravila prošle godine, koji je tvoj trenutni sportski status? Tačnije, kojoj kategoriji sportista pripadaš i šta to konkretno u tvom slučaju znači, da li imaš pravo na sportsku stipendiju, kako je to riješeno u Hrvatskoj?

Željka: Prema kriteriju kategorizacije sportaša Hrvatskog Olimpijskog odbora, rangirana sam kao sportaš prve kategorije (od 2010 godine). Prva kategorija traja 4 godine te ju je potrebno potvrditi naslovom Drzavnog prvaka.
Kategorizaciju sam ostvarila i 2010. i 2014. prema plasmanu na godišnjoj Svjetskoj ljestvici dugog triatlona.
Službene Ironman utrke nisu dio programa Hrvatskog Olimpijskog odbora i kao takva po tom pitanju mi nikada ništa nije donjela. Prošlogodisnji rezultat ostvaren je iz vlastitog proračuna i pomoći sponzora (Garmin, Keind Sport, Arvio Sport, Saucony Hrvatska, Fast Forward Wheels, Anticevic Zeleni med, Sony) kao i cijela moja TRI karijera.

TjŠ: Za sve što radiš potrebna je velika podrška kod kuće. Kako uspjevaš balansirati porodični život s porodičnim obavezama, ko ti u svemu najviše pomaže?

Željka: Prije svega bitna je jako dobra organizacija i onda je sve moguće. Od početka bavnjenja sportom (odbojka, plivanje, triatlon) uz mene su oduvijek moji roditelji i sestra koji su sada i u ulozi ''tete čuvalice''. Muž mi je velika logistička, moralna i psihička podrška u cjeloj mojoj karijeri i da nema njega, vjerojatno triatlon ne bi niti bio dio mog života. 
TjŠ: Nastup u Koni je bio tvoj veliki cilj i sad si ga ostvarila. Šta je sljedeće?

Željka: Hm... nakon što ostvariš neki tako veliki san jedino što možeš sanjati je još nešto veće. Ova godina će biti godina ''odmora'' od nekih velikih snova... a onda tko zna... ionako nam je samo nebo granica...

Al jedno je sigurno...triatlon će uvijek biti moj način života!


Povezani tekstovi
Žene i tene: Teško nogama pod ludom glavom 
Žene i tene: Đurđica Orepić


 Foto: SWIBIR, IM Kona Official

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.


Nema komentara:

Objavi komentar