utorak, 28. veljače 2017.

Po znanje pa na trčanje: Pomocija „Abecede trčanja“ u Mostaru i Sarajevu

03. i 04. marta 2017. godine, u Mostaru i Sarajevu će biti održana promocija knjige „Abeceda trčanja“ autorskog dvojca Pavao Vlahek i Ladislav Havaš. Mostarska prezentacija će se održati u petak, u 19:00h, na 6. spratu hotela Mepas, u dvorani Princess (ulaz iz tržnog centra Mepas) a organizuju je udruženje „Zdrav život – Kinezis“, Studij fizičke kulture FPMOZ i Sportski savez grada Mostara. Dan kasnije, u subotu, u 18:00h, blog Trčim jer štrčim, organizuje promociju knjige i predavanje autora u artkinu Kriterion, u Sarajevu.  


Riječ je o sjajnoj knjizi koja na 330 strana daje sve što vježbača može zanimati o trčanju bilo da je rekreativac početnik, trkač sa stažom i jasnim trkačkim ciljevima, trener trčanja, selektor trkačke reprezentacije, organizator škole trčanja ili trkačkog kampa. „Abeceda trčanja“ sadrži sve od toga kako početi trčati, o anatomiji ljudskog tijela i motorima koji su zaslužni za trčanje, o bolestima i povredama, ishrani, pa sve do sistema treniranja i planova treninga za trke od jedne milje do ultramaratona.
Podrška početnicima 


„Promociju knjige „Abeceda trčanja“, baš kao i nedavno održanu prezentaciju „Another way of RunningIgora Yovanovitcha, organiziramo u cilju promocije trčanja i prvog izdanja Mostarskog polumaratona. Iz tog razloga smo sugerirali autorima da trkačima iz grada na Neretvi kroz predavanje objasne osnovna pravila i pojmove kako bi se samostalno mogli pripremati za učešće na polumaratonu. Velika je zainteresiranost vježbača u Mostaru za trčanjem i pred nama je zadatak da im pomognemo da što lakše i bez povreda dođu do svojih finišerskih medalja a jedan od načina jeste da ih osnažimo znanjem“, rekao je Franjo Lovrić, predsjednik udruženja „Zdrav život – Kinezis“ i direktor Mostarskog polumaratona.  
Pomoć iskusnim trkačima


S obzirom da je ovo period kada se nevježbači najviše interesuju da počnu trčati ili da upišu školu trčanja, predavanje je prava prilika da ih edukujemo i ohrabrimo da u svoj život unesu promjenu i postanu aktivni vježbači. Iz tog razloga, predavanje o trčanju koje će se održati u Sarajevu je djelimično prilagođeno početnicima ali će autori zbog iskusnije publike poseban fokus staviti na najčešće trkačke povrede te s prisutnima podijeliti svoja iskustva u prevenciji i liječenju istih.

O autorima


U predgovoru knjige koji je pisao Dragan Janković, doajen trkačkog pokreta u Hrvatskoj između ostalog stoji: „Obojica su prošla sve što u trčanju možete zamisliti, liječili su bezbrojne ozljede, trenirali državne prvake, vodili hrvatske reprezentacije, ali i sami nastupali na svim disciplinama koje postoje u trkačkom svijetu: kratkim petacima i cenerima, polumaratonima, maratonima i ultramaratonima svih mogućih dužina, planinskim trkama, ultra trailovima, triatlonima, običnim i dvostrukim ironmanima i njih dvojicu je u biti jako teško predstaviti u samo par riječi jer iskustveno pokrivaju najširi mogući spektar poznavanja materije“.
Pavao Vlahek je doktor medicine koji ima petnaestgodišnje iskustvo u trčanju, triatlonima, ironman trkama, ultra maratonima i utlratriatlonima ali i liječenju povreda kako trkača početnika, tako i u liječenju povreda hrvatskih ultratramaratonskih reprezentativaca. 

Dr.sc. Ladislav Havaš je elektroinženjer koji je doktorirao na temu izrade softvera za pripreme trkača. „Stilom pisanja pokušali smo tekstove učiniti zanimljivim i razumljivim, ponekad apsurdno šaljivim, a ponekad nasmrt ozbiljnim, bliskim različitosti karaktera čitatelja vezanih za ovo podneblje“, naveli su u uvodu.

Organizatori i autori „Abecede trčanja“ ovim putem pozivaju sve zainteresirane u Mostaru i Sarajevu na ovo izuzetno zanimljivo i korisno predavanje o trčanju. Ulaz je besplatan. 


Dobro došli!

Za sve vas koji želite primjerak knjige a niste u mogućnosti prisustvovari promociji, javite se na sanjakavaz@yahoo.com ili putem stranice TjŠ na Facebook.


Foto: TjŠ, Kinezis

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.

Nema komentara:

Objavi komentar