nedjelja, 12. ožujka 2017.

Trikovi koji pomažu trkačima



U svojoj knjizi „O čemu govorim kada govorim o trčanju“, japanski pisac Haruki Murakami je prepričao anegdotu kada je kao novinar imao priliku razgovarati s olimpijskim maratoncem Toshihiko Sekom i upitao ga: „Da li se trkaču tvog kalibra desi da mu se taj dan ne trči, da ne želi trčati i radije bi ostao da spava“. Uslijedio je vrlo jednostavan odgovor: „Naravno. Svo vrijeme.“ 

Murakami je zapravo htio reći da koliko god voljeli trčanje i kakvog god trkačkog kalibra da smo, svi imamo trenutke kada nam se ne trči, kada smo letargični i pokušavamo pronaći hiljadu razloga zašto bismo taj dan trebali ostati kući. Ako ste početnik, dobro je da znate da su to iskušenja koja prolaze i oni najbolji. Samo su oni pronašli način kako da im se odupru, inače ne bi bili to što jesu.

U momentima kad vam je teško pronaći motivaciju, koristite se trikovima koji će vam pomoći da ne propustite trening tog dana. Osim brzih noga i moćnih pluća, za trku i ostvarenje cilja će vam trebati još čelična volja i odlučna glava jer ćete samo tako biti spremni izaći na kraj s većinom iskušenja koja vrebaju prije, odnosno tokom, treninga ili trke.

Vizualizirajte




Bilo da je vaš cilj istrčati maraton ili 5 kilometara bez stajanja, dobar pokretač u trenucima kada biste najradije odustali od svega i ostali kod kuće jeste situacija u kojoj sebe vizualizujete u ostvarenju svog cilja. Zamislite sebe kako prolazite kroz ciljnu kapiju, čujete aplauz publike, dobijate finišersku medalju, prijatelji vam čestitaju i već ćete osjetiti poriv da što prije izađete napolje i odradite trening po programu. 

Vizualizacija će vam takođe pomoći i na samoj stazi pa tako u situaciji kada tokom treninga ili trke osjetite zamor, zamišljajte da ste konopcem vezani za trkača ispred sebe i da vas lagano vuče kako bi vam olakšao kretanje i uskoro ćete i sami početi praviti lakše i brže korake.

Opremite se za trčanje




Jednostavan i efikasan trik kako da prevarite netrkača u sebi jeste da se po dolasku kući odmah presvučete i prezujete u trkačku opremu i izađete vani. Uradite sve bez mnogo razmišljanja jer će planiranje obaveza poput sređivanje garaže, pranje vozila ili briga oko kućnih poslova potisnuti razmišljanje o treningu i prioritetizirati neke druge stvari. 

Naprosto, uradite presvlačenje i prezuvanje po automatizmu. Čim ste se našli vani, problem je riješen jer je kažu kućni prag naš najveći neprijatelj. Pomoći će i ako recimo patike stavite na neko mjesto pored kog često prolazite tokom dana ili su vam u vidokrugu tako da vas podsjećaju na planirani trening.



Mantrajte




Mnogi trkači koriste motivirajuće citate ili kratke fraze poznate kao mantre koje im pomažu tokom treninga ili trke. Sumnja u samog sebe, smetnje koje vam odvlače pažnju, zamor ili bol mogu vas ometati u vašim nastojanjima ali će vam zato dobro odabrana mantra pomoći da zadržite koncentraciju i fokusirate se na cilj. 

Razmišljajte zašto su vam trka ili trčanje važni pa na osnovu toga kreirajte vlastitu mantru i prizovite je svaki put kad zatreba. Ponavljajte odabrane riječi jer će vam pomoći da se oslobodite loših misli i preusmjerite razmišljanje na pozitivno iskustvo. Mantra treba da bude lična, kratka, afirmativna, energična i instruktivna.

Zbog ovoga si došao“ (eng. This is what you came for) je bila lična mantra Scotta Jureka koju je ponavljao dok je 2010. godine, na Svjetskom prvenstvu u trčanju na 24 sata u Francuskoj, istrčao 266,7 kilometara oborivši tako američki rekord.

Ne odgađajte


Još jedna opštepoznata situacija je kada se kanite izaći na trening, odgađate izlazak zbog drugih stvari ili ljenosti i na kraju kad više nema vremena za izgovore, izlazite i žao vam je što niste ranije. Svi su se već vratili s treninga, objavili fotografije, zapise s treninga. U ovim situacijama, sjetite se sljedeće poruke: Da ste otišli na trčanje prvi put kad ste pomislili na to, do sad bi se već vratili!


Tekst objavljen u Dnevnom avazu, dodatak Porodica i zdravlje, rubrika "Vrijeme je za trčanje"

Foto: AZ QUOTES, AK Sljeme, Elma Pašić, TjŠ

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.

2 komentara:

inot kaže...

Uvijek je motivacije,samo sto sam stariji trebam vise odmora sto me brine... :)

stipe leko kaže...

Nekada je za motivaciju dovoljna i pomisao- kako ćemo se lijepo osjećati poslije tuširanja nakon što umorni odradimo trening. Ovo iz jednostavnog razloga što se tada uglavnom svi osjetimo opušteno, smireno i zadovoljno...

Objavi komentar