srijeda, 24. svibnja 2023.

Candice Burt: 200 uzastopnih ultri u 200 dana

Candice Burt: 10.358 km za 200 dana


Candice Burt, trenutno nastanjena u Koloradu, u Bolderu, je juče postavila novi svjetski rekord istrčavši 200 uzastopnih ultramaratona prosječne dužine 51,8 km. Proleklih nešto više od 6 mjeseci, tačnije od 5.11.2022. godine, Candice je svakodnevno trčala ultra distancu i pretrčala 10.358 km. Bilo je to uglavnom neprekidno trčanje van zvaničnih takmičenja, u vidu treninga po okolnim stazama i ravnom terenu na dužini od 50 km ali je tokom ovog niza, između 71. i 72. dana, uspjela ubaciti i učešće na jednoj stomajlerici. Na početku je trčala na izuzetno niskim temperaturama i neugodnim vremenskim uslovima a stomajlericu je trčala na Havajima u uslovima potpuno drugačijim od onih koje je ostavila kod kuće.

Inače, radi se o iskusnoj četrdesetjednogodišnjoj ultramaratonki, direktorici Destination Traila i organizatorici 10-ak trka na američkom kontinentu među kojima su i tri poznate trke na 200 milja: Taho 200 Mile Endurance Run, Bigfoot 200 Endurance Run, Moab 240 Endurance Run. Nama su njene trke izdržljivosti postale poznate kroz učešće i sjajne plasmane koje je na njima ostvario Jovica Spajić. 2022. godine Jovica je pobijedio na Bigfootu, 2021. i 2018. godine je na Moabu bio drugi u ukupnom plasmanu, dok je Taho 2017. godine završio kao četvrti muškarac i peti u ukupnom plasmanu.

“I’m pretty tired… I think I’ll go home now”, završila je poduhvat riječima Forrest Gumpa.

Stari rekord ultri u neprekidnom nizu je iznosio 23 uzastopne ultre koji je 08.01.2023. godine tokom svog godišnjeg odmora postavila Megan Cassidy s Floride. To znači da se Candice mogla zaustaviti i na nekom dvocifrenom broju ali, kako je navela u svojoj objavi na Facebooku, ovdje se nije radilo primarno o postavljanju novog rekorda. “Ovo je lična potraga, traganje za zadovoljenjem znatiželje o izdržljivosti, sopstvenom tijelu i umu. Istražila sam najmračnije dijelove vlastitog uma, istražila sam svijet, korak po korak. Na vlastiti pogon i motivisana plamenom koji bukti u meni. Ta vatra je vremenom postajala sve jača” – napisala je u kratkom osvrtu nakon što je s jučerašnjim danom završila svoj neprikidni niz tokom kog je svakodnevno uz redovne roditeljske i poslovne obaveze trčala približno 51 km dnevno. 

Candice Burt, dan 2. i 162.

”Zaista je nevjerovatno koliko dobro je moje tijelo sve podnijelo, mada ću biti prva koja će priznati da se promijenilo dosta tokom proteklih 200 dana. Neke promjene su dobre, neke nisu. O svemu i s više detalja ću govoriti narednih dana i sedmica“ - izjavila je nakon završetka ovog nevjerovatnog poduhvata.

Nakon što Guinness World Record verifikuje sve podatke koje je dosledno i svakodnevno dokumentovala, biće ovo novi i teško dostižan niz uzastopno istrčanih ultramaratona.

Više o njenom poduhvatu možete pronaći na FB profilu Candice Burt ili IG.

Foto: preuzeto s interneta

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.


Nema komentara:

Objavi komentar