srijeda, 17. svibnja 2023.

Šta su nam tačno zaključcima poručili Dečki u plavom


Zaklučci Skupštine od 17.05.2023.


Nije mi poznato ko je sve prisustvovao vanrednoj sjednici Skupštine udruženja Dečki u plavom (Udruženje), ali sudeći po zaključcima, čini se kao da se i ovdje Darko sastao sam sa sobom i svojim PR timom. Na prvu sam pomislila da su uradili dobru stvar i da su se ogradili od skandala ali nakon pažljivijeg čitanja sam shvatila da je ovo samo zamazivanje očiju. Skrećem pažnju na sljedeće:

1. Skupština Udruženja se, kako kažu, vanredno sastala da bi razmotrila izvještaj koji je podnio Darko Lončar o svom nastupu na Beogradskom maratonu pa moram da pitam gdje se to skupština VANREDNO SASTAJE da razmotri izvještaj zbog učešća svog predsjednika na nekoj trci. Svjesno propuštaju priliku da navedu da su pritisak atletske i trkačke javnosti, javna pogovaranja ali i javno iznijeti materijalni dokazi o prevarama koje je izvršio predsjednik Udruženja stvarni povod za vanrednu sjednicu.  

2. Nije li bilo dovoljno dokaza da Skupština osudi sve postupke Darka Lončara kojima je koristeći Facebook profil Udruženja doveo u zabludu trkačku javnost, poput objavljivanja ličnog rezultata s Beogradskog maratona, objava o navodnoj konferenciji koju organizuje u okviru Evropske sedmice sporta, neovlaštenog korištenja logotipa Evropske komisije i Udruženja kao i niza štetnih objava kojima je narušio ugled Udruženja te mu zabrani i uskrati pristup pomenutom nalogu? Ovako s nama i dalje preko Facebook naloga Dečki u plavom (a vjerujem i preko zaključaka) komunicira Darko Lončar.

3. Skupština je svojim zaključcima između redova konstatovala da istraživanje, odnosno projekat o varanju na trkama postoji. S obzirom da niti jednim validnim dokazom nismo dobili potvrdu da je projekat, kao što je Lončar prvobitno tvrdio, podržan od strane “jedne nevladine organizacije“, stiče se utisak da je podmetnuti ugovor o poslovnoj saradnji između Udruženja i izvjesne PR agencije legitimno pokriće za to istraživanje.

4. A onda, u zaključku 3 Skupština konstatuje da je Lončar samovoljno sprovodio istraživanje za koje nije imao saglasnost Skupštine. Nije li onda Skupština trebala izaći sa stavom da ne priznaje sporno istraživanje i da se Udruženje ograđuju od njega?

5. Ako Lončar nije imao saglasnost Skupštine da sprovodi istraživanje, a za isto je angažovao izvjesnu Agenciju, nije li Skupština onda trebala proglasiti ugovor štetnim i nevažećim ili prekinuti implementaciju projekta, svakako im je do sad donio više štete nego koristi kao što su i sami priznali? Ili ipak možemo očekivati da će nas Dečki u plavom u septembru pozvati na konferenciju o rezultatima istraživanja i prevenciji varanja na trkama?

6. U zaključku 2 se kaže da je nastup Darka Lončara na Beogradskom maratonu protivan pravilima trke i atletskim pravilima. A zatim kažu da je ta aktivnost trebala da posluži kao osnov za prikupljanje podataka o mogućnostima učešća i završetka trke na prevaran način. Dešifrovano ovo vam znači sljedeće: jeste naš predsjednik varao i prekršio sva atletska pravila al on je to radio u svrhu istraživanja i nismo spremni da taj čin osudimo jer je opravdano varati na trkama u tu svrhu.

7. Da su imali namjeru časno da se operu od svega, mogli su takođe zaključiti da formiraju i zadužuju komisiju koja će da utvrdi vjerodostojnost i datume slanja svih dopisa koje je Lončar ispred Udruženja sačinio pokušavajući da opravda svoj eksperiment, odnosno varanje na trci, a kojima je takođe u nezgodan položaj doveo treća lica, poput koordinatora Atletskog saveza Srbije Gorana Čegara, kao i da utvrde da li je bilo zloupotrebe Udruženja u te svrhe.

8. Ovaj dio gdje se Skupština izvinjava Beogradskom maratonu radi propusta da se Beogradski maraton prethodno upozna s ciljevima i metodologijom projektne aktivnosti sprovedene od strane predsjednika Udruženja nisam razumjela baš najbolje pa sam pokušala i ovo dešifrovati i dobila sljedeću formulaciju: Skupština kao najviši organ Udruženja upućuje najiskrenije izvinjenje Beogradskom maratonu što vas naš predsjednik nije blagovremeno obavijestio da će na vašoj trci varati kako bi dokazao da je to lako a sve za potrebe istraživanja za koje ni mi nismo znali i za koje mu nismo dali saglasnost. WTF?!

9. Ako već Lončar nije našao za shodno da da ostavku na mjesto predsjednika Udruženja te na taj način spasi Udruženje, zašto ga Skupština nije BAR suspendovala s mjesta predsjednika dok utvrđuje njegovu odgovornost već mu na teret stavljaju samo metodološke propuste tokom sprovođenja simulacije varanja zbog čega je narušen ugled Udruženja u BiH i regionu (propusti utvrđeni zaključkom 4) te mu nalažu da zaključke Skupštine kolko je sutra dostavi Atletskom savezu BiH i Atletskom savezu FBiH kao i da organizatora Beogradskog maratona obavijesti o donijetim zaključcima.

10. Zaboravili su još da navedu da mu nalažu da zaključke objavi i na Facebook nalogu Udruženja.



Foto: preuzeto s interneta

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.



2 komentara:

Anonimno kaže...

Da ima morala sam bi dao ostavku, a s druge strane da ima morala ne bi krao...
Koliko čujem u toku je "ubjeđivanje" 1 na 1, da ovo prođe, nakon čega će nam ovaj lopov držati lekcije.
Draga Sanja, može li se išta učiniti da se ovo spriječi?

Anonimno kaže...

darko JESTE to udruzenje i nece on nigdje. nazalost, ova jadna saga ce da potraje jos poprilicno dugo jer loncar ima previse razloga da se pokusa oprati.

Objavi komentar