utorak, 16. svibnja 2023.

Afera “Dečko u plavom”


Darko Lončar vs. Darko Habuš

Tragom objave atletskog trenera AK Novi Grad Sarajevo Elmira Ćerimagića u kojoj je optužio Darka Lončara, predsjednika udruženja Dečki u plavom i organizatora više bh trka među kojima je i Sarajevski maraton, da je na 36. izdanju Beogradskog maratona izvršio prevaru tako što je s njegovim startnim brojem drugi trkač za njega istrčao veći dio maratonske distance nakon čega je Darko s istim brojem ušao u cilj, odlučila sam da slučaj istražim kako bih sebi i trkačima pojasnila šta se tačno desilo. U samoj Ćerimagićevoj objavi je jasno vidljivo da su na trci s istim brojem, BIB 916, učestvovala dva trkača, Darko Lončar i srbijanski trkač za kog ću kasnije saznati da se zove Dragan Suvajac. Uvidom u zvanične rezultate Beogradskog maratona, evidentirano je da je pod brojem 916 registrovan trkač Darko Lončar, da je maraton završio u vremenu 3:18:32 te da je diskvalifikovan.

Da bismo bolje shvatili šta se desilo, prikazaću timeline bitnih događaja:

  • 23.04.2023. godine, održan Beogradski maraton na kom je Darko Lončar maratonsku distancu završio za 3:18:32.

  • 23.04.2023. godine, po završetku trke, Darko Lončar na Facebook profilu Dečki u plavom objavljuje fotografiju svog startnog broja i finišerske medalje uz tekst: 
“Beogradski marathon 2023
PB 42K 3:18:32
[Ova fotografija je izbrisana s naloga par dana nakon što je uslijedila polemika o regularnosti rezultata.]

  • 23-26.04.2023. godine, organizator Beogradskog maratona zaprima više prijava protiv rezultata objavljenog za BIB 916, kao i konkretne dokaze da su s istim brojem učestvovala dva trkača, Darko Lončar i Dragan Suvajac.

  • 27.04.2023. godine, Beogradski maraton je na osnovu provjera koje je izvršio po prijavama drugih lica o varanju koje je izvršio trkač s pripadajućim startnim brojem 916 diskvalifikovao Darka Lončara.

  • 27. ili 28. Darko Lončar šalje mail Beogradskom maratonu u kom prijavljuje prevaru uz obrazloženje da je na trci sproveden eksperiment o varanju i traži da mu se poništi rezultat

  • 28.04.2023. godine, Darko Lončar putem Facebook profila Dečki u plavom saopštava da je vrijeme da “riješi sagu zvanu BG maraton” i odgovori na pogovaranja o rezultatu koji je ostvario. Tom prilikom pojašnjava da njegovo udruženje ”ponukano sve češćim medijskim natpisima da atletičari pokušavaju da na neki od načina izigraju sistem” radi istraživanje za jednu nevladinu organizaciju na temu “Prevencija prevara u sportu, moral put do rezultata”. Takođe je najavio da će rezultate objaviti uskoro. 

  • 02.05.2023. godine, Darko Lončar putem Facebook profila Dečki u plavom saopštava da u sklopu ”Be active – European week of sport” sprovode istraživanje o prevarama u sportu – moral put do rezultata, te da će 23.09. prezentovati rezultate istraživanja. Tom prilikom je objavljen vizual najavljenog događaja s logotipima Evropske komisije i udruženja Dečki u plavom. 

  • 07.05.2023. godine, sarajevski atletski trener Elmir Ćera Ćerimagić javno iznosi optužbu navedenu u uvodu teksta. 

Hronologija je detaljnije opisana na portalu Moje trčanje. Evo kako sam ja sagledala cijeli slučaj. 

Šta sad nije jasno


BIB 916: Dragan Suvajac i Darko Lončar


Da se prevara desila, desila se. Dva trkača su isti startni broj nosila tokom trke i lažirali su rezultat. Sve je dokazano. Sa ili bez eksperimenta – varali su.

Kao uvod u ovaj tekst, proteklih dana sam objavila dva (Trči, istrčo ga dabogda i Da li je ikada OK trčati s tuđim startnim brojem) u kojima sam pisala upravo o varanju i da ni pod kojim uslovima nije opravdano i dozvoljeno trčati s tuđim brojem a da s tim nije upoznat i saglasan organizator trke. Čak i da povjerujem da je rađen navodni eksperiment, smatram da je krajnje neumjesno da Darko Lončar, direktor Sarajevskog maratona, ode kod direktora Darka Habuša na Beogradski maraton kako bi na njegovom takmičenju dokazivao kako se na trkama lako vara. Iskreno, mene je kao sarajku sramota što je direktor trke koja u nazivu ima ime mog rodnog grada napravio cirkus od svog trkačkog nastupa umjesto da je dostojanstveno u Expo centru Beogradskog maratona promivisao svoju trku, predstavljao grad i državu. Nadam se da će neko o svemu obavijestiti gradsku upravu i gradonačelnicu Sarajeva koja Darkovu trku podržava i na istoj učestvuje.

Darko vs. Darko


Gledam izjavu direktora Beogradskog maratona koju je za medije dao dan prije trke a u kojoj zadovoljno navodi kako je sve spremno, da su godinu dana vrijedno radili kako bi sve proteklo besprijekorno, te navodi kako su im na Expo stigli regionalni maratoni, odnosno kolege organizatori pa nabraja Skopje, Ohrid i Zagreb uz pojašnjenje da je Ljubljanski maraton opravdano otkazao učešće. A ja zamišljam direktora našeg Sarajevskog maratona, našeg Dečka u plavom, kako, u tom trenutku dok njegove kolege organizatori promovišu svoje trke sred Beograda, trlja dlanove i kuje plan s Draganom Suvajcem da mu taj najavljeni spektakl sutradan izvrgne ruglu. Meni je ovaj čin toliko degutantan i sraman. Stavila sam se u tu poziciju i pretpostavila da sam tako birvaktile kao direktorica trke otišla na 100 milja Istre da trčim i varam na vremenu, pa likovala nad ličnim rezultatom, pa onda javila direktoru da treba da mi poništi rezultat jer sam ja kod njega na trci ipak malo eksperimentisala da dokažem kako je njega i njegove ljude lako prevariti.

E tako i Dečko u plavom, ne zna je l u Beograd pošo po PB il došo da eksperimentiše.

Kao da Darko Habuš nema drugog posla nego da se po završetku trke na kojoj je bilo 10.500 učesnika bavi utvrđivanjem prevare koju je uvaženi kolega, direktor maratona iz Sarajeva, [prim. aut. koji mu je do tog trenutka anonimus] izveo na njegovom vrelom beogradskom asfaltu. Da bolje sagledamo okolnosti u kojima su prevaru izvršili Darko Lončar i Dragan Suvajac, u nastavku su podaci o ovogodišnjem izdanju Beogradskog maratona:

  • Oboren rekord s 10.500 učesnika.
  • U realizaciji učestvovalo 600 pripadnika obezbjeđenja, 400 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, 300 volontera, 150 volontera Crvenog krsta, 130 nastavnika i pitomaca Vojne akademija, kao i dežurne komunalne gradske službe i dežurni zdravstveni radnici. 
  • Za 7 okrepnih stanica za polumaratonce, odnosno 11 za maratonce, obezbijeđeno 100.000 flašica vode i izotonika, 4 tone banana, 2 tone jabuka i 700 kg limuna.
  • Na trasi polumaratonske i maratonske trke organizovano 25 muzičkih stanica, na jednoj je nastupala Beogradska filharmonija.
  • Nakon 28 godina, realizovan je uživo TV prenos Beogradskog maratona s 25 kamera, 5 dronova i 5 kamera u pokretu.

Eksperiment bez pokrića


Iskreno, ne vidim da je bilo potrebno da bilo ko problem varanja na trkama dokazuje novim varanjem, odnosno njegovom navodnom simulacijom. Već je bilo dovoljno primjera na osnovu kojih se mogla uraditi analiza, mogli su se intervjuisati atletičari i rekreativci, kao i organizatori trka. Meni je ovo što je Darko uradio kao da izađeš na ulicu i prodaješ drogu da dokažeš da se droga danas može lako prodati. Prijavi te častan čovjek, dođe policija a ti kažeš, nisam ja prodavao, ja sam samo eksperimentisao da vam pokažem kako je danas lako drogu prodavati i kako vam nije dobar sistem za mjerenje protoka lakih droga.

Ne mogu da ne postavim pitanje, da li bih sve i da sam toliko luda da sprovodim ovakav eksperiment tek tako na tuđoj trci svjesno izvršila prevaru a da se prethodno ne pokrijem nekim dokazom kojim ću opravdati počinjenu neregularnost. Šta ako me organizator na trci otkrije? Šta ako drugi trkači posumnjaju u neregularnost uvidom u rezultate odmah po završetku trke? Ako već eksperiment realizuješ kao projektnu aktivnost, o tome trebaš upoznati Atletski savez svoje zemlje, neku etičku komisiju ako postoji, trkača kog angažuješ da s tvojim brojem trči takođe ćeš zaštititi od neprijatnosti tako što ćeš prije same trke sačiniti ugovor u kom definišeš njegovu ulogu a kojim ćeš pokriti njegovu nečasnu radnju mada će i dalje biti kriv za kršenje pravila koje je organizator propisao. Ili ako je neko dao finansijska sredstva da sprovedeš istraživanje kao što je Dečko u plavom na početku tvrdio, sigurna sam da ne želi da se na ovaj način šprdaš s drugim organizatorima jer ćeš na kraju tog navodnog traljavo realizovanog istraživanja staviti nečiji logo. Pa evo, sve i da radim eksperiment, odnosno tu neku simulaciju prevare na nečijoj trci, sigurno bih to izvela diskretno uz superviziju neke institucije, oprezno da ne skrećem pažnju rezultatom i da na taj način dokažem da je varanje jednostavno i uspješno što bi na kraju bio i veći uspjeh mog eksperimenta dok kod predstavljanja rezultata istraživanja ne bih ni navodila na kojoj trci je simulirana prevara.

Kad sam se zainteresovala za ovaj incident, cilj mi je bio da dođem do činjenica koje ili dokazuju tvrdnje onih koji su optuživali Darka da je izvršio prevaru a zatim izmislio istraživanje ili koje dokazuju Darkovu priču pa da ne razapinjemo čovjeka samo zato što je umislio da se sve vrti oko njega. Zatražila sam od Darka da mi dostavi dokumentaciju kojom potvrđuje da je neko bio upoznat da će sporni eksperiment biti sproveden u Beogradu.

Ipak je neko znao za simulaciju varanja?


Prvobitno, Darko je štitio sve podatke o navodnom istraživanju kao da se radi o državnoj tajni i ponašao se kao da mu ono malo ugleda ne visi o koncu tako da nisam uspjela saznati ko to finansira, niti ko je obrađivač podataka. Pitala sam Darka zašto prevaru ako je već bila simulirana nije prijavio odmah nakon što je prošao kroz cilj, rekao je da je čekao da se vrati kući pa da to uradi (nakon 3-4 dana). Na pitanje da li je imao neki ugovor s Draganom Suvajcem kojim se definiše njegov zadatak a koji bi bio kakvo-takvo pokriće ukoliko “eksperiment“ neko otkrije te kojim bi ipak zaštitio trkača od osude ili sankcija jer se radi o trkaču koji se na njegovim trkama redovno peo na postolje, Lončar mi je rekao da nema. 

Nakon par dana, dostavio mi je kopiju dopisa kojom dokazuje da je neko ipak bio upoznat s realizacijom ovog eksperimenta te je od mene zatražio da isti ne objavljujem. U cilju informisanja zainteresovane javnosti prepričaću suštinu sadržaja ovog dokumenta poštujući njegov zahtjev da ga ne objavljujem. Predmetni dopis od 18.04.2023. godine, sačinjen je od strane udruženja Dečki u plavom, a naslovljen je na Atletski savez Srbije, tačnije na koordinatora za atletska takmičenja van stadiona Gorana Čegara. Dopis sadrži informaciju u kojoj se kaže da udruženje Dečki u plavom sprovodi istraživanje te da će na Beogradskom maratonu, dva trkača, jedan u flo narandžastoj majici s naopako zakačenim brojem trčati prvih 26 km u tempu 3:50/4:00 a drugi u običnoj klupskoj majici u tempu 5:15/5:45, čime će ”simulirati situaciju varanja na trci kako bi utvrdili koliko je jednostavno/teško prevariti sistem“. U potpisu se navodi Darko Lončar, predsjednik udruženja. Takođe, na kopiji je u donjem desnom uglu vidljiv paraf s datumom 19.04.2023. i ćiriličnim pismom ispisano “upoznat“.

Po prijemu ovog sadržaja stupila sam u kontakt s adresatom te zatražila od njega da mi potvrdi datum prijema ovog dopisa kako bih otklonila bilo kakvu sumnju da je dopis bekdejtovan, odnosno da mu je pripisan stariji datum nego što jeste. Goran Čegar mi je u prepisci potvrdio da mu je “Lončar poslao obavještenje da radi neko istraživanje” te odbio svaku dalju komunikaciju o tome. Bez da sam ga pitala, spomenuo je da je bio u Sarajevu službeno [prim. aut. na Sarajevskom maratonu održanom 07.05.2023. čiji je direktor Darko Lončar] te da su odradili vojno takmičenje [prim.aut. na trci je učestvovala reprezentacija Ministarstva odbrane Vojske Srbije jer je na Darkovoj trci održano 1. Balkansko vojno prvenstvo u polumaratonu]. Goran Čegar je pripadnik Vojske Srbije, uspješni trkač, trener i predsjednik atletskog kluba Apatin. Čini se da je ovogodišnja saradnja ostvarena na obostrano zadovoljstvo jer se Dečko u plavom javno zahvalio Oružanim snagama i CIMS-u (International Military Sports Cuncil) na ukazanom povjerenju te najavio nastavak saradnje i dolazak 42 vojne reprezentacije s oko 350 trkača na naredno izdanje Sarajevskog maratona. Vjerujem sve preko Gorana Čegara.

To vam je ono: ja tebi vojvodo, ti meni serdare. Ono što je izvjesno, niko mi nije potvrdio način, datum slanja i prijema predmetnog dopisa.

Istraživanje


No, da se vratim na sporno istraživanje. Prvobitno, Darko nam je saopštio da se radi o istraživanju koje sprovodi udruženje Dečki u plavom a koje finansira “jedna nevladina organizacija”. Proteklih dana ova informacija je prerasla u nešto drugo. U najnovijoj verziji saznajemo da se Dečki u plavom pojavljuju kao naručioci istraživanja a da istraživanje sprovodi jedna PR agencija. Ugovor o poslovnoj saradnji su navodno potpisali 10.04.2023. godine s tim da je isti protokolisan 01.05.2023. godine. Smijete li se vi ovdje na količinu nebuloza koje su se odmotavale kroz ovu aferu ili ste razrogačili oči u čudu i pitate se WTF?

Mislim da nema potrebe za daljim razotkrivanjem. Izvjesno je da je Dečko u plavom proteklih sedmica obmanjivao trkačku javnost ali i nadležne institucije šireći kontradiktorne informacije o svim događajima koji su u vezi s njegovim varanjem na Beogradskom maratonu. Kupovao je vrijeme kako bi papirima pokrio verziju priče koju je iznosio u javnost. Što ono kod nas kažu, nije mati klela sina što se kocko, već što se vadio.

Moja završna riječ


Žao mi je što smo svi mi zainteresovani za slučaj morali proći ovo višednevno mrcvarenje da bi shvatili šta se desilo. Žao mi je što se nezasluženo u trčanju afirmisao čovjek koji je oličenje ljudske bahatosti – spreman da vara na trci da bi nam kasnije licemjerno o varanju držao predavanje. Ne samo da se kao organizator Sarajevskog maratona s toliko nepoštovanja ponio prema drugom organizatoru već se Dečko u plavom s nepoštovanjem ponio i prema trkačkoj javnosti s kojom misli da može lako manipulisati. Nadam se da smo kao zajednica dovoljno pametni i zreli da prepoznamo koliko je ovo izopačeno, da je u rekreativnom trčanju i organizovanju trka sve više oportunista, prevaranata, diletanata željnih rezultata, priznanja i bolesnog dokazivanja kojim prljaju ovaj sport i da ćemo to na adekvatan način znati kazniti.


Foto: preuzeto s interneta

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.

4 komentara:

Anonimno kaže...

Дарко и Горане срам вас било гузице кад образа немате!

Anonimno kaže...

Kome nije jasno da je čista krađa u pitanju neka zamisli sličnu situaciju. Npr. lopov uđe u neki tržni centar, uzme robu, prođe pored kase da ne plati. Kada se kasnije sazna za krađu, objasni da se radi o istraživanje za jednu nevladinu organizaciju na temu “Prevencija prevara tržnim centrima, moral put do rezultata”

Anonimno kaže...

Totalno mi je nebitno sto neko moze da vara sa amaterskim vremenom, laze samo sebe. Ne bih trosio energiju ni vreme na te ljude, bitna je regularnost za sportski znacajne rezultate.

Hercegovac kaže...

Vidi pacova što su iz rupe izašli pa komentarišu.

Objavi komentar