utorak, 22. veljače 2022.

Putopisno predavanje jednog avanturiste: Zašto planinarim i što mi je sve ovo trebalo by Nikola Horvat Tesla



Udruženje građana Balkana Outdoor uz podršku kompanije INA – Crna Gora i Nikšićkog piva organizuje seriju putopisnih predavanja ”Zašto planinarim i što mi je sve ovo trebalo” na kojima će iskusni hrvatski avanturista Nikola Horvat Tesla govoriti o svom bogatom iskustvu višednevnih pohoda najpoznatijim svjetskim mega stazama. O svom hodačkom iskustvu gost-predavač je napisao dvije knjige “Priča s Pacific Crest Traila“ i “Upoznaj Hrvatsku osobno, Teslin priručnik za hodače”. Nikola Horvat je takođe autor nagrađivanog dokumentarnog filma ”Why Do I Hike” koji na YouTube kanalu ima preko million pregleda.

Organizator poziva sve zainteresovane planinare, thru-hikere, outdoor entuzijaste i ljubitelje putopisnog stvaralaštva na susrete s gostom-predavačem koji će se održati u Banjoj Luci (četvrtak, 24.02. u Staklencu, 19:00-20:00h), Sarajevu (petak, 25.02. u Svečanoj sali RKUD Proleter, 19:00-20:00h), Mostaru (subota, 26.02. na Građevinskom fakultetu, Sjeverni logor, 19:00-20:00h) i Podgorici (nedjelja, 27.02. TBD, 19:00-20:00h) 

Cilj organizatora je da domaćim planinarima predstavi nedovoljno promovisan koncept ”thru-hikinga” koji podrazumjeva višednevno ili višemjesečno planinarenje stazama koje povezuju najatraktivnija prirodna prostranstva jedne a nekad i više zemalja. Osim promocije same aktivnosti, organizator želi da publiku usmjeri na mega trail ”Via Dinarica“ koji na sličan način može postati okosnica razvoja thru-hikinga u Bosni i Hercegovini i regionu. 




“Smatramo da je potrebno domaće planinare osnažiti novim saznanjima o adekvatnoj pripremi za višednevno planinarenje mega trailovima, predstaviti im elementarnu i naprednu opremu koja je neophodna za ovakve izazove u prirodi, naučiti ih kako da planiraju sopstvene višednevne pohode, ukazati im na objektivne prijetnje ali i benefite koje život na stazi donosi. 

Kroz seriju predavanja zajedno s partnerima ujedno želimo podržati aktuelnu kampanju prikupljanja sredstava za novi izazov koji je pred Nikolom Horvatom. Naime, u aprilu 2022. godine, ovaj avanturista započinje pohod Continental Divide Traila dugog 5000 km tokom kog planira snimiti novi film ”Why do I hike 2 - hardships of a thru hike” 

Zahvaljujemo se Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci, Radničkom kulturno-umjetničkom društvu Proleter iz Sarajeva te Građevinskom fakultetu u Mostaru koji su prepoznali značaj putopisnih predavanja koje organizujemo te nas kao domaćini susreta dočekuju u svojim prostorijama" - poručili su iz organizacije Balkana Outdoor. 
 

Foto: Nikola Horvat, privatna arhiva
© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.

Nema komentara:

Objavi komentar