utorak, 14. prosinca 2021.

SkySnow: nova disciplina u svijetu trčanja stiže na Jahorinu


Zvanično, možemo proglasiti da ono što se nekad zvalo ”sezona trka” za mnoge od nas više ne postoji jer ćemo trčati i takmiči se tokom cijele godine. Ovo će posebno obradovati one koji vole trail i skyrunning jer od februara 2022. godine, Međunarodna federacija skyrunninga (ISF – International Skyrunning Federation) počinje nulto izdanje svjetske serije zimskih trka formata SkySnow. Poseban kuriozitet je da će se jedna od prvih trka te vrste 26.02.2022. godine održati upravo u Bosni i Hercegovini i to na Jahorini u organizaciji Skyrunninga Serbia.

Šta je SKYSNOW?





Radi se o trkama koje se s najmanje 70% dužine održavaju na snijegu i s obaveznom upotrebom mikro krampona. Definisane su 2 discipline:
  
Vertical koji je maksimalne dužine 5 km s najmanje 15% nagiba i
Classic koji je preko 9 km s minimalnim ukupnim kumulativnim usponom od 3% i pojedinačnim sekcijama s preko 10% nagiba.

Trke se odvijaju utabanim snježnim stazama i zapravo su zimska verzija takmičenja koja se organizuju u okviru skyrunninga. Koliko izazovne mogu biti ovakve trke govori podatak da će nultu sezonu SkySnow World Championshipsa, u španskoj Granadi (Sierra Nevada Ski and Mountain Resort), 4. februara otvoriti Verical dug 4,3 km s 950m vertikalnog uspona na 3050 mnv. Istog dana će format SkySnow Classic početi u sumrak a učesnike očekuje 925m kumulativnog uspona na snježnoj stazi dugoj 12,5 km. 

Za više informacija o novoj disciplini i pravilima ISF-a čitajte na linku 

Jahorina SkySnow


Ono što nas trenutno mnogo više zanima jeste prvo bh izdanje ovog formata koje će asocijacija Skyrunning Serbia organizovati na olimpijskoj planini 26. februara. S obzirom da će se trka odvijati uglavnom uređenim ski stazama, njen početak je najavljen za 05:15h kako bi sve bilo gotovo prije 09:00h kada se staze otvaraju za skijaše. Dužina staze je 15 km a kumulativnog uspona je 1150m. Domaćin i pokrovitelj prvog domaćeg izdanja je Olimpijski centar Jahorina dok Asocijaciju Skyrunning Serbia možemo smatrati pretečom kada je u pitanju zimski format nebeskog trčanja jer su još 2016. i 2017. godine organizovali trku na ski stazama na Kopaoniku.



Oprema i iskustvo


Prije nego što se upustite u ovu avanturu, morate znati da je pravi izbor opreme ključan za ovu trku. Mini‑dereze ili patike sa „spajkovima” mnogo pomažu i olakšavaju trčanje na ski stazi. Iz ličnog iskustva preporučujem i model krplji koje su dizajnirane upravo za trčanje po tvrdoj snježnoj podlozi. Njih možete rezervisati i iznajmiti na Jahorini (kontaktirajte me za rezervaciju i treninge na ski-stazi). Planirajte ponijeti i štapove i to one koje na sebi imaju šire plastične graničnike kako bi smanjili upadanje u snijeg. Tokom trajanja trke kod sebe morate imati astro-foliju, jaknu/šuškavac, mobilni telefon, čeonu lampu, rukavice, kapu, čašu i pištaljku. Organizator je najavio da neće biti penala odnosno kaznenih vremena jer će nedostatak bilo kog dijela obavezne opreme značiti automatsku diskvalifikaciju. Obavezno ponesite dovoljno vode i hrane sa sobom kako biste svo vrijeme bili potpuno  autonomni.
 
U jednom od narednih tekstova ću vam pisati o izboru opreme za trčanje po utabanom snijegu, a do tad provjerite sljedeće linkove:
 

Opis staze

 
Trka kreće s Poljica u 5:15 ujutru. Trasa je kružna i biće obilježena plavim ili crvenim sprejom (strelice na snijegu) i zastavicama. Ski-stazom trčite do vrha žičare i Olimpijskog bara. Spust ide Ogorelicom 1 a zatim se penje Ogorelicom 2 ali ne do samog vrha već traverzira ka stazi 3b do kolibe Mladost (6,5 km od starta) gde se nalazi prva okrepa i provjera obavezne opreme. Odatle ide spust na Skočine (Praču) do dna, pa uzbrdo crnom stazom na čuveni ženski Olimpijski spust. Tu vas očekuje ozbiljna vertikala. Zatim se uključujete na „zimsku pješačku” stazu koja ide kružno grebenom ka Olimpijskom baru (12,5 km staze, druga okrepa) nakon čega slijedi spust do cilja ispred hotela „Rajska dolina”. 
 
Tabač (ratrak) će stajati kod Olimpijskog bara u slučaju otkazivanja ili sigurnog probijanja limita. Ekipa s motornim sankama će pratiti tok trke kao i lokalni GSS.

Vremenski limiti:
Olimpijski bar (12,5 km) 8:40
Finiš – Hotel Rajska dolina 09:00 (3h i 45 min od starta)
Okrepe:
Koliba Mladost 6,5km
Olimpijski bar 12,5km

GPX zapis staze ćete uskoro moći preuzeti na stranici Skyrunning Serbia. Kako je najavljeno, startne pakete ćete moći podići u restoranu hotela Rajska dolina u terminu od 15:00 do 22:00h dok će organizator tehnički sastanak održati u 21:00h. 

Kotizacija je 2.000RSD / 17EUR / 30KM / 130HRK
 
Prijaviti se možete do srijede, 26.01.2022. godine, do 16:00h na sljedećem linku: https://trka.rs/event/243/ a dodatne informacije potražiti na sajtu organizatora.
 



Družimo se ove zime na prvom izdanju SkySnow Runninga a potom na krpljanju, bordanju ili skijanju - a gdje drugo nego na Jahorini!


Foto: Skyrunning Serbia

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.

Nema komentara:

Objavi komentar