petak, 13. kolovoza 2021.

Lapovac Backyard Ultra: novi format ultra maratona po prvi put u Hrvatskoj

Jezero Lapovac, Našice, Hrvatska


U petak, 13.08.2021 godine, u 18 časova, u Našicama, je počela trka Lapovac Backyard Ultra, premijerna tog tipa u Hrvatskoj ali i regionu. Radi se o trci izdržljivosti formata potpuno drugačijeg od svega što ste do sada mogli vidjeti ili trčati. Organizator prve trke Backyard Ultra u Hrvatskoj je Udruženje rekreativnog trčanja “Nexe Team Našice“, a održaće se na rekreativnoj stazi oko jezera Lapovac. 

Staza je poznata po svojoj atraktivnosti, jer prolazi i kroz šumske predjele, ali i po fizičkoj zahtjevnosti. Međutim, stazu posebnom čini njezina dužina od 6700 metara (četiri milje). Staza ima 20 metara uspona, a podloga joj je zemlja i makadam.

6706 metara za manje od jednog sata

Backyard Ultra je ultramaratonska trka na kojoj takmičari moraju uzastopno pretrčati udaljenost od 6706 metara (4,167 milje) za manje od jednog sata. Sa starta kreću svi zajedno, trče prvi krug i ako ga završe za manje od jednog sata, mogu se odmoriti, ali se ponovno moraju pojaviti na startu idućeg kruga, tačno u 19 časova. Tada kreću na istrčavanje drugog i tako svaki sljedeći krug. Backyard Ultra je licencirana trka koja se održava prema pravilima koje je osmislio Gary Cantrell, poznat kao Lazarus "Laz" Lake. Inače, Laz je direktor i zahtjevnog ultramaratona “The Barkly Marathons“,  kojim je namučio najbolje svjetske ultramaratonce i čija izdanja se znaju završiti a da niko ne stigne do cilja u limitu.

Zadnji na nogama

“Radi se o novom tipu takmičarske trke, gdje se trkačka populacija u Hrvatskoj tek upoznaje sa svim što ona donosi. Radimo proboj ove zanimljive trke u Hrvatskoj i mi smo jedini koji, zahvaljujući prirodi, imamo stazu od zadanih 6700 metara, što Amerikanac traži. Na trci u Australiji je učestvovalo 56, a u Švajcerskoj 48 trkača. Kada se uzmu ti pokazatelji, odaziv na prvo izdanje ove trke u Hrvatskoj više je nego dobar. Takmičari dolaze iz cijele Hrvatske, a zbog pandemije trka nije međunarodna. Sve smo ispunili što je traženo od nas da bi se trka održala – istakao je predsjednik Udruženja rekreativnog trčanja Nexe Team Našice, Tomislav Gall u izjavi za portal Glas Slavonije. Više od 50 takmičara i takmičarki iz cijele Hrvatske prolaziće kružnu stazu oko jezera Lapovac, a Našice će imati 15 predstavnika, predvođenih Damirom Mesecom, hrvatskim reprezentativcem u ultramaratonu, ujedno i direktorom trke Lapovac Backyard Ultra.


Samo jedna medalja čeka pobjednika ili pobjednicu 
prvog HR izdanja Backyard Ultre


Taktika koja pobjeđuje

Na ovoj zanimljivoj i uzbudljivoj trci taktika je izuzetno važna, jer ako trčite brzo, umorićete se, ali će vam, s druge strane, ostati više vremena za odmor. Međutim, ako istrčite ili prehodate krug za sat vremena, neće vam ostati vremena za odmor i okrepu. Trka će testirati trkače do krajnjih granica, a ujedno je i eliminacijska - trči se sve dok posljednji takmičar ili takmičarka ne ostane na stazi. “Radi se o izrazito ekstremnoj utrci, u kojoj ne pobjeđuje najbrži, nego najizdržljiviji trkač. Koliko će trka trajati, teško je reći. U Australiji je čovjek koji je pobijedio pretrčao 220 kilometara, a to je 30-ak sati trčanja. Očekujem da će i kod nas trka toliko trajati – izjavio je Tomislav Gall.

AK Sljeme i Prezidente


Sa starta 5. sata

Na startu se našlo i dosta predstavnika AK Sljeme iz Zagreba a objavu predsjednika kluba prenosim u cjelosti:

”Startovali su u neviđenom tempu od 7 min/km! Uglavnom, uvodni post tek tako, prave stvari će se dešavati tek sutra u ovo vrijeme, pa do jutra nema smisla razvodnjavati dramaturgiju... Trka je zanimljiva za eventualno kadrovanje hrvatske reprezentacije za sljedeće prvenstvo Evrope na 24h (Verona 2022). Pored cura koje su već bile u repki (Veronika, Maja, Adrijana) nadam se dobrim nastupima Jozić Ines, Dubravka Mesec, Danijela Ex Saraja Horvat, Lana Ostojić da istaknu svoju kandidaturu rezultatom preko 24 sata.. kod muških je tu Slaven Krklješkao prvi favorit, a lično bih volio da me još neko ugodno iznenadi, što je na ovakvim trkama koje idu na glavu uvijek moguće... Nakon prvog kruga je Veca odmah izjavila kako je staza super i da je singlica preslatka.”


Novosti s trke ću prenositi u komentarima na share ovog teksta na društvenoj mreži Facebook. Srećno svima! 


Foto: Dragan Janković, Dio teksta preuzet s portala Glas Slavonije.

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.

Nema komentara:

Objavi komentar