petak, 29. siječnja 2021.

Ja krpljanje BiH!


Gola Jahorina, 2021

Odavno nisam osjetila takvu energiju i strast za nekom aktivnošću kao za krpljanjem. S obzirom da je na planinama mnogo snijega, zimi je potrebno osmisliti alternativne aktivnosti za trail trčanje a pošto je najveća zabava na neuređenim stazama, krplje su mi za sad najbolja zamjena. Kako bih promovisala aktivnost, podijelila znanje i iskustvo te povela mnoge od vas na krpljanje, na Facebooku i Instagramu sam pokrenula stranicu Krpljanje BiH, zajedno s prijateljima započela organizovanje vođenih tura na krpljama i dogovorila organizaciju prve trke na krpljama koja će se u martu održati na Jahorini uz podršku Olimpijskog centra Jahorina.

Za one koji ne znaju mnogo o krpljanju, za početak da odgovorim na najčešće postavljana pitanja:


Šta je krpljanje? Krpljanje je popularna zimska sportsko-rekreativna aktivnost. Odvija se na dubokom snijegu uz pomoć pomagala koje se naziva krplje.

Šta su krplje? Riječ je o dodatku koji se fiksira na zimske gojzerice. Uglavnom su ovalnog ili oblika pješčanog sata. Sastoje se od rama na koji se prenosi težina korisnika čime se sprječava puno propadanje u snijeg i šiljaka, odnosno dereza, koje smanjuju proklizavanje na strmim terenima.


Jahorina 2021


Ko može krpljati?
Krpljanje je aktivnost za sve uzraste. Mogu je upražnjavati djeca u grupama, porodice, aktivni rekreativci, početnici, seniori ali i takmičari koji imaju priliku učestvovati na krpljaškim trkama.

Kad su nastale krplje? Vjeruje se da su prve krplje izumili naši preci prije 6000 godina kako bi sebi olakšali kretanje po dubokom snijegu.

Od čega se prave krplje? Moderne verzije krplji se izrađuju od aluminija, gume, plastike i drugih visokotehnoloških materijala. Međutim, postoje i proizvođači koji izrađuju modele od tradicionalnih materijala i po uzoru na prvobitne.

Kako izabrati krplje za sebe? Krplje se dizajniraju prema uzrastu (za djecu, odrasle), neki proizvođači i prema polu (ženske i muške), prema težini i veličini stopala korisnika, prema podlozi (prhki, tvrdi snijeg), prema konfiguraciji terena (ravna prostranstva, strmi usponi). Pogledajte video u kom sam predstavila modele krplji koje imamo u ponudi. U međuvremenu su stigli i neki novi.




Zašto krpljanje


U vrijeme pandemije, outdoor aktivnosti poput šetnji u prirodi, MTB-a, trčanja i planinarenja su postale izuzetno popularne. Primjetno je povećanje broja neaktivnih pojedinaca koji su aktivnostima na otvorenom zamijenili sadržaje gradskog života koji su im zbog epidemioloških mjera postali nedostupni. Takođe, izuzetno velik broj aktivnog stanovništva je umjesto odlazaka u teretane, sale i sportske dvorane odlučio vježbati na otvorenom i okrenuo se planinarenju, MTB-u, trail trčanju. Nabrojane aktivnosti smanjuju rizik infekcije COVID-om jer se odvijaju na otvorenom, mogu biti individualno organizovane ili ne podrazumijevaju direktni kontakt. U zimskim uslovima, upravo ova populacija treba sadržaje koji su zamjena aktivnostima koje su u prirodi imali tokom ljeta i jeseni. S obzirom da kretanje prirodom u zimskim uslovima predstavlja povećan rizik te zahtjeva posebno iskustvo i/ili opremu, nemali broj njih je u zimskom periodu neaktivan ili bez ideje o aktivnostima na snijegu poput krpljanja, ski trčanja, turno skijanja i sl. 


Pratite nas na FB i IG: Krpljanje BiH


Istraživanje i procjena


U Bosni i Hercegovini su tokom zime 2020/2021, samo dva poslovna subjekta koja se bave prodajom sportske opreme imala krplje u ponudi. Raspoložive zalihe su rasprodate već do početka januara pa se u ovom trenutku, po mojim saznanjima, krplje više nigdje ne mogu nabaviti unutar bh granica. Eventualno, izuzetak mogu biti preprodavci polovnih krplji. Ista je situacija i u Srbiji, dok je u Hrvatskoj moguće naći modele francuskog proizvođača Morpho.

S obzirom da je krpljanje nedovoljno promovisano, odlučili smo pokrenuti posebnu stranicu i provesti zimu s vama na turama na krpljama koje ćemo najavljivati svake sedmice. Sve modele krplji koje ćemo predstaviti takođe možete iznajmiti kod nas za izlete i aktivnosti u ličnom aranžmanu. Krplje ne prodajemo (mnogi su već pitali) ali vas mogu uputiti na neke od dobavljača koji još uvijek možda imaju koji par.



Kirkwood, California, 2020


Za sve dodatne informacije, kontakt telefon je +387 65 922722.

Foto: privatna arhiva

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.

Nema komentara:

Objavi komentar