ponedjeljak, 21. svibnja 2018.

Sportski spremnici za vodu

Nezaobilazan, i meni uz patike u kojima trčim najvažniji dio opreme, su spremnici za tekućinu koju nosim sa sobom na treninge ili trke. Količina tekućine potrebne za hidriranje tokom trčanja je relativna stvar jer će nekom trebati jako malo vode ili izotoničnog napitka na treningu čak i kada su tropski uslovi vani, dok će opet neko drugi potrošiti i ono što je ponio sa sobom i na nekoj česmi dopuniti spremnik, možda i više puta.


Nošenje flašica, bidona, ruksaka, pojaseva ili slične opreme na početku zna biti zamorno. Trebaće vremena da se naviknete uopšte da trčite i nosite flašicu u ruci, ako ste se odlučili za najjednostavniju bocu flaširane vode ili sporsku bocu. Ako trenirate na kraćoj kružnoj ili atletskoj stazi, biće jednostavno okrjepu držati na jednom mjestu pa se osvježiti tokom pauze ali ako radite trening na cesti ili u prirodi, trebaćete spremnik za tečnost koji ćete nositi sa sobom.

Na tržištu danas možete naći na hiljade različitih spremnika koji su dizajnirani kako bi ispunili očekivanja trkača a to je da im ponuđeno rješenje bude dovoljno jednostavno za upotrebu, lagano za nošenje i održavanje.

Prije nego što izaberete svoj idealan spremnik, iznosim vam check listu za provjeru prilikom kupovine opreme za hidriranje.


1. Da li je spremnik jednostavan za nošenje?
Bilo da se nosi u ruci, oko pojasa ili na leđima, spremnik za vodu treba biti jednostavan za nošenje, tj. da bude stabilan tokom trčanja. Ako se nosi u ruci poželjno je da ima navlaku, odnosno futrolu koja ga fiksira za dlan ili bar da je ergonomski oblikovan, odnosno da se lako nosi u ruci. Ako se nosi u pojasu da je fiksiran i da ne skače oko struka ili ako se nosi u/na ruksaku, da ima crijevo preko kog ćete piti vodu iz bidona koji je po pravilu na leđima ili džepove na prsnom dijelu u koje ćete umetnuti boce.

2. Da li ispušta tečnost?

Boce za vodu ili bidoni ne smiju propuštati tečnost vani pa je potrebno obratiti pažnju na šavove, odnosno varove ako su od mekih materijala. Kod boca s čepovima, navojima i mlaznicom (pipa na koju pijete, otvor za usne) je poželjno utvrditi da na tim dijelovima tečnost ne curi. Idealno je ako mlaznica ima sistem kojim se potpuno zaključava izlaz što će spriječiti curenje tokom trčanja ili ako je boca u pitanju da ima membranu koja će spriječiti curenje vode vani.

3. Od čega je izrađen?

Vodite računa o materijalu od kog je spremnik izrađen te pročitajte specifikaciju kako biste bili sigurni da se ne radi o nekom toksičnom proizvodu. Tražite oznake BPA i PVC FREE. Potražite boce s duplim zidom, odnosno s izolacijom koja će čuvati temperaturu tečnosti što je jako važno posebno kada su uslovi za trčanje tropski ili polarni.

4. Da li je jednostavan za održavanje?

Jako je važno da se spremnici za vodu mogu nakon upotrebe jednostavno oprati i osušiti. Poklopci, a posebno ako imaju mlaznicu, običnu ili produženu, moraju biti rasklopivi, odnosno, poželjno je da se mogu rastaviti kako bi se održavali čistima jer se na tim mjestima skupljaju bakterije. Crijevo iz bidona takođe trebate prati pa je dobro da se i ono može odvojiti, rastaviti i dezinfikovati. Ako se radi o bocama za vodu, poželjno je da se mogu prati i u mašini za suđe ako je koritite.

5. Da li željeni spremnik odgovara mojim potrebama?

U skladu s vašim potrebama izaberite spremnike koje ćete koristiti na treninzima i trkama na kojima planirate učestvovati. Vjerovatno će vam trebati više različitih spremnika jer jedan neće zadovoljiti sve vaše potrebe posebno ako se bavite trail trčanjem.


Šta koristim

U nastavku vam dajem pregled i recenziju različitih spremnika koje sam imala priliku do sada koristiti na treninzima i trkama.

Camelbak pojas



Vrlo stabilan, lako se fiksira na željenu visinu struka. Pozicija džepa u koji se umeće sportska boca omogućava jednostavan pristup spremniku kao i vraćanje istog nazad. Pojas ima dodatni džep u kojem možete odložiti, gel, ključeve, čokoladicu, novac. U slučaju da nosite sve ovo u džepu, neće vam stati mobitel većih dimenzija. Dakle, ili-ili. Boca ima samozatvarajuću "Jet Valve™" mlaznicu izrađenu od medicinskog silikona koja se kompletna može rastaviti zbog čega ju je jednostavno prati i održavati čistom. Moguće je kupiti samo mlaznicu te korištenu i dotrajalu zamjeniti. Bidon je izrađen od TruTaste™ polipropilena s HydroGuardom™ zbog čega voda ne poprima okus plastike ali će boca, ukoliko u njoj budete držali izotoniike ili cedevitu poprimiti okus i isti prenijeti na vodu koju kasnije budete nosili u istom spremniku. Što se tiče samog pojasa, možete ga prati u mlakoj vodi ili mašinski na manjim temperaturama i s manje obrtaja.

  



  




Camelback ruksak




Camelback ruksak nosim na treninzima i trkama do 60 km iako imam prijatelja koji su s njim završili i trku na 100 km ili 100 milja. Ruksak ima rezervoar zapremine 1500 ml, odnosno bidon za vodu s velikim čepom na vrhu pa se tečnost lako sipa unutra. Bidon ima crijevo koje se provuče kroz utor pa preko ramena spusti na prednju stranu kako bi vam bilo dostupno za hidriranje. Veliki otvor takođe olakšava pristup i pranje unutrašnjeg dijela bidona. Na prednjoj strani u visini grudi su još dva džepa u kojim takođe možete nositi sportske boce ili soft flask. Na donjem leđnom dijelu ruksaka je pregrada u kojoj možete nositi okrjepu, rezervnu majicu ili jaknu. Pregrada je manja pa neće puno dodatne opreme u nju stati. Ima sigurnosnu vezicu na vrhu kako vam stvari iz nje ne bi ispadale. Što se tiče pranja, jednostavan je za održavanje, što znači da ga možete prati u veš mašini.




Camelback boca s futrolom



Za priliku kada vam treba ultra light oprema, ovo je savršeno rješenje. Boca imam futrolu koja se navuče na šaku zbog čega je lakše trčati s njom. Široki otvor na vrhu omogućava da unutra iscijedite gel, ili ubacite prah ili neku tabletu koju ćete otopiti u vodi. Zavrtanj ima podesivi osigurač koji će zatvoriti sve izlaze na čepu tako da sadržaj neće curiti dok trčite. S prednje strane postoji džep u koji možete odložiti ključ, novac, gel.




Salomon ruksak



Ovo je stariji model ali se pokazao izvrsnim na dužim ultrama, posebno na 100 km ili 100 milja. Ima dosta pregrada u kojima možete držati okrjepu, rezervnu ili obaveznu opremu, ili kačiti štapove za trčanje. Izrađen je od materijala koji će djelimično propuštati znoj mada će vam leđa ipak biti mokra od znoja bez obzira na vremenske uslove vani. Ugodan je za nositi poput prsluka, tako da se može nositi na golo tijelo. Održavanje mašinsko.




Čaša
Ako znate da ćete trčati pored česme ili izvora s pitkom vodom, onda je ovo najlakši i najjednostavniji spremnik koji možete ponijeti sa sobom. Stane u najmanji džep a ako ga nosite na veće trke kao obavezan dio opreme jer je organizator napomenuo da na okrjepnim stanicama neće biti plastičnih čaša (Jahorina Ultra Trail) onda svakako ponesite uz bidon, sportske boce i jednu ovakvu čašu.

Compressport pojas



FREE BELT PRO je novi proizvod Compressporta predstavljen za 2018. godinu. Naprednija je verzija prethodnog jer mu je dodat sistem za fiksiranje štapova na leđima. Ima sasvim dovoljno pregrada da može stati soft flask, energetski gel, čokoladica, ključevi, novac, telefon pa čak i manji gedžeti poput gopro kamere i sl. udoban je za nositi i dolazi u različitim veličinama. Izrađen je od elastičnog materijala koji se tijesno pripija uz tijelo pa ako ne volite osjećaj da je nešto usko pripijeno uz vas, možda ipak da probate nešto drugo.  

Sportske boce
Sportske boce se izrađuju od trvdih materijala pa ih je nezgodno nositi u pregradama na prsnim džepovima ili unutar samog ruksaka za trčanje jer vas mogu žuljati. Obično su šireg obima pa ih je takođe nezgodno nositi u ruci tokom treninga. Veoma često se izrađuju od jeftinih materijala pa skrećem pažnju da provjerite od čega su. Uglavnom imaju čep na zavrtanje koji može imati običnu ili produženu mlaznicu. Na otvoru za usne imaju gumenu zaštitu za zube ili mekani gumeni push-and-pull vrh.

Soft flask




Soft flasks se izrađuju u različitim veličinama tako da ih možete naći u zapremini od 150, 250, 350, 500 ili 600 ml. Jako su praktične za nošenje u prsnim džepovima jer ih na trci nećete morati vaditi da biste nešto konzumirali. Dolaze s užim i širim čepovima pa je odmah bolje birati ove sa širim otvorima kako biste lakše točili sadržaj u njih, iscjedili gel unutra, ubacili tabletu ili prah. Takođe, čepovi mogu imati nastavak, odnosno produžetak na mlaznici, koji će biti još bliži usnama pa će vam biti lakše piti. Proizvode se i futrole u koje staje soft flask a koje kačite i nosite na dlanu ili oko struka.

Foto: Vida Medić, Miroslav Mandić, TjŠ 

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.

Nema komentara:

Objavi komentar