ponedjeljak, 18. lipnja 2018.

JAHORINA MAXI TRAIL kvalifikacijska trka za bh trail reprezentaciju


Planinarsko društvo Javorina kao organizator Jahorina Ultra Traila i klub ultramaratonaca BURT, a uz suglasnost Atletskog saveza Bosne i Hercegovine, su dogovorili da i ove godine Maxi Trail (69 km, +2800 m) bude kvalifikacijska trka za Svjetsko prvenstvo u trail trčanju koje će se naredne godine održati u Portugalu. 



Ne postoje preduslovi za prijavu i učešće na ovoj trci, svi bh trail trkači koji imaju želju i solidno trkačko iskustvo se mogu prijaviti i učestvovati. Za razliku od prošle godine, novina je da je organizator zajedno s predstavnikom BURT-a, definisao vremenski limit za završetak trke kojim će se trkači i trkačice kvalifikovati za bh trail reprezentaciju. Tačnije, svi bh trail trkači i trkačice koji završe trku za 10 časova i manje, ulaze u predselekciju za bh reprezentaciju. Konačan sastav reprezentacije biće potvrđen u aprilu 2019. godine nakon testne trke koja će se održati u okviru 100 milja Istre (Yellow Course, 42 km) a na kojoj će svi iz predselekcije morati dokazati zadovoljavajući nivo kondicije.


Osim kvalifikanata koje ćemo dobiti na Maxi Trailu, dogovoreno je da će na testnu trku u Istru biti pozvati i bh trail trkače i trkačice koji na drugim domaćim trkama ultra formata tokom 2018. godine ostvare zapažene rezultate. Prvenstveno na Vučko Trailu (60 km) i Skakavac Trailu (43 km) na kojima će se pratiti rezultati domaćih takmičara kako bi u predselekciji imali što kvalitetnije trkače i trkačice. Za obje trke će takođe, u skladu sa standardima Svjetskog prvenstva u trail trčanju biti definisani vremenski limiti kako bi se selekcijom dobili takmičari koji mogu da odgovore visokim zahtjevima organizatora svjetskih prvenstava.


Za ilustraciju, ovogodišnje Svjetsko prvenstvo, na kom je bh reprezentacija nastupala prvi put, trka se održavala na stazi dugoj 86 km s 4800 m kumulativnog uspona dok je vremenski limit za završetak trke bio 15 časova. Dva bh predstavnika, Mirsad Abdaković i Jasmin Pajević su završivši trku u limitu te tako stekli pravo na učešće i na narednom izdanju dok će se ostali članovi bh reprezentacije birati na gore opisan način.



Nema komentara:

Objavi komentar