utorak, 20. srpnja 2021.

SUTJESKA TRAIL 2021: Dobrodošli na slobodnu teritoriju!

Memorijalni spomenik Tjentište


Nacionalni park Sutjeska, Balkana Outdoor i Treking liga vas pozivaju da vikend 31.07.-01.08. provedete u ljetnoj avanturi Sutjeska Trail 2021 koja promoviše aktivan odmor, trail trčanje, planinarenje, ljepote najstarijeg nacionalnog parka u BiH te čuva sjećanje na antifašističku borbu naših naroda i narodnosti! 


Sutjeska Trail je kultna trail trka koja je u okviru Treking lige (pratite ih na FB) prvi put održana 2013. godine. Trail trčanje je u BiH tada tek bilo u povoju pa su na samom početku učesnici uglavnom bili iz Slovenije i Hrvatske. Na prošlogodišnjem izdanju trke zabilježen je i značajan broj takmičara iz Srbije. S obzirom na razvoj bh trail zajednice koji se u međuvremenu desio i sve veće interesovanje za ljepote Nacionalnog parka Sutjeska, cilj nam je da ove godine ispunimo želju svima vama iz regiona i šire da kroz jednodnevnu avanturu Perućicom i obroncima Maglića uživate u događaju koji nema takmičarski karakter. A od naredne godine, Balkana Outdoor kao novi organizator na slobodnu teritoriju vraća Sutjeska Trail kao domaće takmičenje koje osim prirodnih ljepota Zelengore, Volujaka i Maglića slavi i njeguje tekovine antifašističke borbe NOB-a.


Treking liga

Evo šta smo vam spremili!


Ove godine, Sutjeska Trail se neće održati kao oficijelna trka Treking lige ali smo odlučili iskoristiti termin i ponuditi vam 2 staze koje možete istrčati ili isplaninariti. Staza Active odnosno Skojevska je duga 12 km s 900 m kumulativnog uspona, a Challenger ili Proleterska je duga 25 km i ima 1500 m elevacije. Staze će biti uređene i označene privremenom markacijom, odnosno crveno-bijelim trakicama.

NAPOMENA: Format prošlogodišnje Udarne trke odnosno Marathona nije u ponudi ove godine.

Kratki opis staza


Active (Skojevska) prati trasu: Suha – Tunjemir – Perućica – Dragoš sedlo – Tjentište

Challenger (Proleterska) prati trasu: Suha – Suva jezerina – Prijevor – Tunjemir – Perućica – Dragoš sedlo – Tjentište

Trekove staza i više informacija možete pronaći na 
http://www.outdoor.hr/sutjeskatrail


S obzirom da naredne godine zvaničnu trku Sutjeska Trail izmještamo na raskošne staze Zelengore, ovogodišnje izdanje je prava i možda posljednja prilika da doživite trčanje i organizovano planinarenje kroz prašumu Perućice. Staze možete preći trčeći samostalno ili u pješačkim vođenim grupama.

Broj učesnika je limitiran na 200 (100 Proleterska, 100 Skojevska).

Start obje staze je u kanjonu Suha, cilj na Memorijalnom spomeniku Sutjeska. Prevoz autobusima do starta obezbjeđuje organizator.

Smještaj i aktivan odmor


Kotizacija NEMA što znači da nema učesničkih majica, medalja, ni mjerenja vremena ali smo osigurali finišerski ručak (partizanski pasulj) u restoranu hotela Mladost, nagradnu igru s vrijednim poklonima prijatelja projekta i zabavu na otvorenom bazenu na Tjentištu na kojoj će dosadašnji glavni komadant Sutjeska Traila Šimun Cimerman štafetu Mladosti predati novoj glavno-komandujućoj Sanji Kavaz. Ovom prilikom biće potpisan i ugovor o petogodišnjoj saradnji na organizaciji projekta između udruženja Balkana Outdoor i NP Sutjeska kao suorganizatora i domaćina sportskog takmičenja. Tokom prijava za učešće i svirke na bazenu ćete moći kao suvenir kupiti buff Sutjeska Traila.

Za smještaj vam predlažemo renovirani paviljon D koji raspolaže dvokrevetnim sobama s kupatilom i apartmanima s dvije dvokrevetne sobe i kupatilom. Cijena smještaja s doručkom u hotelu Mladost je 36 KM po osobi. U ovu cijenu je uračunata i ulaznica u NP Sutjeska kao i korištenje vanjskog bazena koji se nalazi neposredno uz paviljon D. Kontakti za dodatne informacije i rezervacije:

Sektor za rezervacije od 07h do 15h: +38758233130 i npsutjeska@yahoo.com
Recepcija od 0 do 24h: +38758233118

Za nedjelju, 01.08.2021. godine vam predlažemo rafting Tarom i ručak (teleća čorba, teleće pečenje, salata, lubenica ili kao zamjena vegetarijanski, veganski ili pesketarijanski obrok po dogovoru). Cijena izleta je 85 KM po osobi. Kontakt telefon za više informacija i prijave +38765922722.


Nacionalni park Sutjeska

Zvanični program

Petak, 30.07.2021. godina

20:00-21:00 Prijave za Sutjeska Trail i druženje u kafiću bazena na Tjentištu

Subota, 31.07.2021. godine:

09:00 Trasfer Tjentište-Suha za Active i Challenger
09:30 Start za Active i Challenger
Od 17h: druženje u kafiću bazena na Tjentištu

Nedjelja, 01.08.2021. godina

09:00 Okupljanje u rafting kampu DMD (Lokacija N: 43.36819, E: 18.79739)
10:00 Polazak iz kampa prema startu
14:30 Ručak u rafting kampu DMD


DOBRODOŠLI NA SLOBODNU TERITORIJU! DOBRODOŠLI NA SUTJESKA TRAIL!

Veselimo se novom druženju!




Foto/video: Marica Vrbić, Andrea Radmilović, Anja Tešanović, Treking liga

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.


Nema komentara:

Objavi komentar