utorak, 6. listopada 2020.

Felix i Miroslav Bundalo: Prvi put s ocem na proputovanju


Miroslav Bundalo je banjalučki planinar i organizator avanturističkih putovanja kome je pandemija značajno poremetila poslovne planove. S viškom slobodnog vremena, Miroslav se odlučio upustiti u jedno novo i nezaboravno iskustvo te je svog četverogodišnjeg sina Felixa odveo na putovanje koje ih je obojicu zbližilo, zabavilo i donijelo im pregršt životnog iskustva i novih znanja. Njih dvojica su od 21.07. kroz tri ture od po 15-ak dana proputovali Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Crnu Goru.



Miroslav posjeduje putnički kombi koji je za ovu priliku minimalno adaptirao u kampera tako da su imali sigurno sklonište i prenoćište. S njihovom ”kućom na točkovima“ kako je Felix nazvao novi dom, su prešli 5500 km i obišli preko 80 destinacija. Pratili su ih dobro vrijeme i raspoloženje što je doprinijelo odličnom druženju oca i sina. 

  

Za mlade je putovanje dio edukacije, za stare dio iskustva[1]





Tata Miroslav kaže da je siguran da je Felix za 45 dana naučio mnogo i dodaje: “Imali smo svakodnevnu zanimljivu terensku nastavu iz različitih predmeta: biologija, geografija, fizičko vaspitanje, istorija, bonton, itd… Naučili smo brojati do 100, naučili smo napisati njegovo ime, naučili smo skoro sve marke automobila, naučili smo sve saobraćajne znakove, upoznali smo mnogo vrsta ptica, svaki dan pješačili u prosjeku 7km (bilo je dana i s prepješačenih 15 km)”.

Osim što je naučio da sam skupi drva i naloži vatru, Felix je svakodnevnu upijao nova saznanja o svijetu oko sebe. Posmatrao je bjeloglave supove u prirodnom rezervatu Uvac, jahao na Zlatiboru, vozio se Šarganskom osmicom, uživao na noćnom kupanju na Plavim horizontima, pecao na Tari, chillao u Petrovcu na moru, trčao po planinskim stazama Trebevića, obišao bob stazu, puštao zmajeve na visočkim piramidama, peo se na Romaniju, družio s panjačima u Krupi na Vrbasu.













Ovo je bio prvi ozbiljniji road trip za četverogodišnjeg Felixa, na koji smo išli našim, za tu priliku prilagođenim, kamperom, ili kako Felix kaže “to je naša kuća na točkovima”, napisao je na svom Facebooku Felixov otac, Miroslav Bundalo. 


Važno je zvati se Felix 


Felix je border i u najavi veliki avanturista. Od svih destinacija koje su ovog ljeta obišli, najviše mu se dopala Jahorina. Ovo je bila njegova prva velika avantura s ocem a biće ih još puno jer su već započeli planiranje novog putovanja. Vjerujem da će njih dvojica inspirisati mnoge roditelje na drugačiji pristup vaspitavanju potomstva i obrazovanju. U takozvanoj novoj normalnosti, u kojoj djeca odrastaju i školuju se bez ikakvog iskustvenog učenja, na roditeljima je velika odgovornost da u tom obrazovno-vaspitnom procesu pomognu učiteljima i nastavnicima da znanje bude što potpunije i trajnije usvojeno. Jedan od najboljih načina jeste kroz zabavu, aktivnosti, putovanje i život u prirodi.








Nedavno sam odgledala kratki video u kom je prof dr Ranko Rajović objasnio šta je to ”hiperpažnja“. Ukratko, mozak djece zaokupljene video igricama i virtuelnim svijetom konstanto prima impulse za koje nema vremena da ih obradi. Svijet brzih slika i izozovi prevazilaženja novog nivoa igrice donose dopamin a zatim mozak kada se novi nivo igrice pređe nagrađuje endorfinom. Sve skupa, djeca su u začaranom krugu u kom imaju sve: izazov, uzbuđenje, tugu, sreću i njima izlazak iz virtuelne stvarnosti u realnost znači dosadu. Osim ako si Felix i od malena shvatiš šta je život. 


Po(r)uka za odrasle


“Na kraju se nećeš sjećati vremena provedenog na poslu ili kako si kosio travnjak. Popni se na tu prokletu planinu.[2]

Odnosno, povedi dijete na tu prokletu planinu!


Ne propustite kratki video s Felixovog prvog road tripa! 

 

Felix je prava zvijezda ovih dana, snimak tv gostovanja

RTRS, 03.10.2020.

Za više fotografija i snimaka s putovanja posjetite profil Miroslava Bundala.



Foto: Miroslav Bundalo
© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.


[1] Francis Bakon

[2] Jack Kerouac







Nema komentara:

Objavi komentar