srijeda, 12. listopada 2016.

Zašto trčanje ne može biti dosadno

Kako trčanje učiniti zanimljivijimNa pomen nevježbačima da se aktivno bavite trčanjem, veoma često ćete prvo zapaziti njihov začuđeni izraz na licu koji odražava nevjericu da neko uopšte može da trči a da još nije odustao. Nakon toga slijedi komentar da je njima trčanje jednostavno dosadno i da tu nema ništa zanimljivo. S obzirom da takve sitaucije nisu nimalo rijetka pojava dala sam sebi izazovan zadatak da stanem u odbranu trčanja i argumentovano dokažem da svi koji slično tvrde nisu u pravu. 


Šta su najčešće greške


Najčešća greška koju nevježbači prave kada se odluče rekreirati trčanjem jeste to što uglavnom krenu s nerealnim očekivanjima da će trčati više i brže nego što mogu ili misle da bi trebali zbog čega se brzo razočaraju. Čest razlog zbog kojeg početnici odustaju jeste i to što započinju treninge bez da su se sa aktivnim vježbačima ili trenerima prethodno posavjetovali o metodologiji ili programu treniga prilagođenom njihovim potrebama te na osnovu predloženog izvršili odgovarajuće pripreme. Isto tako tvrdim da je mnogima trčanje dosadno iz razloga što ocjenjujući ga takvim žele opravdati svoj neuspjeh i nedoslednost. Takođe, smatram da velikom broju onih koji su već aktivni u nekim drugim sportovima i tvrde da je trčanje dosadno prosto niko nije uspio na pravi način približiti trčanje i učiniti da ga zavole. 

Raznovrsni treninzi


Da bi trkački treninzi bili zanimljiviji, poželjno je mijenjati rutinu i kombinovati različite vrste treninga. Ako ste stalno u zoni džoginga, odnosno laganog tempa, odredite sebi dionicu koju ćete istrčati brže nego inače na taj način se testirajući  mentalno i fizički. Nakon desetominutnog zagrijavanja laganim tempom, trčite narednih 10 naizmjenično minut jakim i minut laganim tempom da biste zadnjih 10 minuta istrčavali. Bićete fizički i mentalno angažovani toliko da vam ni u jednom trenutku neće biti dosadno. Ako ste napredniji nivo, obavezno ubacite intervale, brdske treninge i S-T-E-P-E-N-I-C-E!

Različite podloge


Osvježenje vašim trkačkim treninzima će takođe donijeti promjena podloge i ambijenta. Ako ste prečesto na asfaltu, s vremena na vrijeme ga zamijenite zemljanom stazom ili tartanom. Umjesto uobičajenih ruta koje trčite, promjenite pravac i otkrivajte nove staze. Promjenite ambijent i probajte trčati u prirodi zbog čega ćete se više fokusirati na podlogu, eventualne prepreke ili markaciju ako trčite označenom stazom. I eto zabave!

Budite dio ekipe




Sve će biti zanimljivije kada ste dio grupe koja redovno trenira ili kada se bar povremeno možete pridružiti trkačima s kojima ćete razbiti monotoniju solo treniranja. S dobrom ekipom je uvijek zagarantovana zabava bilo da nakon treninga idete na kafu/pivo/klopu zajedno, bilo da učestvujete u lokalnoj ligi, bilo da skupa putujete na trke! Pitajte 442 Crew, ako meni ne vjerujete!

Učešće na trkama 


Kada ste u dobroj trkačkoj kondiciji možete da birate i prijavite se na neku trku koja u osnovi ima trčanje i po potrebi kombinuje ga s jednim ili više drugih sportova ili vještina. A izbor je veliki: tu su indoor trke, stadionske trke, cestovne trke, noćne trke, cross trke, planinske trke, trail trke, trekking, orijentacijske trke, vertikalne trke, duatlon, triatlon, avanturističke trke, trke preživljavanja, trke samoprevazilaženja, trke izazova, vinske trke, pivska milja, obojene trke, spartanske trke, kostimirane trke, trke stepenicama, trke zadovoljstva... Pa nek vam još neko kaže da je trčanje dosadno!

Foto: Elma Pašić,  Dario Belić, Dejan Hren, privatna arhiva 


© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.

3 komentara:

Mojca Vesel kaže...

Tek dolgočasen? Niti pod razno. Dan brez teka pa je res "živ dolgcajt" !

inot kaže...

Način mog života od 13.godine dalje... Baš su čudni ljudi koji ne trče :)

Sanja Kavaz kaže...

Da, il se bar ne popenju na neko brdo ili uzveru stepenicama!

Objavi komentar