utorak, 15. lipnja 2021.

Avantura ljeta: Highlander Montenegro

Bobotov kuk, 2523 mnv


Highlander je sportsko-turistički proizvod koji su tri Osječana osmislili 2017. godine i prvobitno vezali za Velebit a onda razvili brend i proširili ponudu na više zemalja pa čak i kontinenata tako da je Highlander postao najveća svjetska serija organizovanih planinarskih višednevnih tura. Ovogodišnja ponuda je zaista fantastična ali je moj izbor za prvi put pao na Durmitor. Malo zbog moje fascinacije samom planinom, malo što moji korjeni sežu tamo. Po predanju, ja sam porjeklom od Malovića sa Žabljaka, pa se zapravo upuštam u avanturu upoznavanja Durmitora i istraživanja svojih crnogorskih korjena. 

Šta je zapravo Highlander


HIGHLANDER je događaj koji učesnicima nudi tri različita fomata: Highlander (cca 100 km), Highlander 55 i Highlander Experience (cca 20-30 km). Zamišljeni su na način da učesnicima omoguće nezaboravno iskustvo planinarenja najljepšim krajolicima koji uključuju nacionalne parkove i parkove prirode. Organizator kreira rutu, određuje kontrolne tačke, brine o obrocima, vaše je samo da dođete i samostalno, u timu ili u grupi s ostalim učesnicima prepješačite cijelu stazu unutar zadatih limita. Nakon Hrvatske, odnosno Velebita, projekat je proširen na: Srbiju, Crnu Goru, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu, Austriju, Grčku, Sjevernu Makedoniju, Španiju, Portugal, Maroko, Egipat i Ujedinjene arapske emirate. Organizatori u 2021. godini očekuju približno 2000 gorštaka i gorštakinja koji će učestvovati na najavljenim događajima. 

Zašto izabrati Highlander Montenegro




Durmitor i ja smo se upoznali 2017. godine tokom trkačkog kampa AK Sljeme iz Zagreba i od tada mi je u planu ponovni odlazak tamo a najava prvog izdanja crnogorskog Highlandera mi se odmah učinila savršenom prilikom za bolje upoznavanje njegovih vrhova, dolova i jezera. Highlander Montenegro organizuje Multisport akademija “Mayer” što takođe ulijava povjerenje u organizaciju i kvalitet samog događaja. Petodnevna avantura od 92 km će se održati u periodu od 30. juna do 4. jula u Nacionalnom parku Durmitor. Sa startom i ciljem na Crnom jezeru i 6 kontrolnih tačaka, Highlander vodi učesnike na avanturu preko Malog i Velikog Međeda, Terzinog Bogaza, Sedla, Škrčkih jezera, Sušičkog jezera, Crvene grede, Jablan jezera, Mimčilov grada, Oštre glavice, Male Crne Gore, Kanjona Tare, Tepce, Ćurevca, Nadgore, Bosača i Zminjeg jezera. Događaj je namijenjen istinskim zaljubljenicima u prirodu, porodicama i prijateljima koji žele da na drugačiji način provedu svoje slobodno vrijeme. Ipak, ne preporučuje se onima koji nemaju iskustvo boravka na planini. Učesnici moraju da imaju na umu da će se kretati i noćiti u planini. Preporučuje se i kondiciona priprema prije događaja.

Noćenje na planini




Jedan od najvećih izazova ove avanture je spavanje na planini. Učesnici moraju sa sobom ponijeti šator, vreću za spavanje, stvari za ličnu higijenu, ali i pribor za pripremu hrane – kuvalo, plin, šibice, posuđe za kuvanje i pribor za jelo. Organizator će obezbijediti dnevnu potrebu za vodom i hranom, ali će je učesnici u nekim slučajevima morati sami pripremiti. Na dvije kontrolne tačke su obezbjeđeni i topli obroci, ali i edukativna predavanja. Od učesnika se očekuje i umijeće orjentacije pomoću karte i kompasa, a zbog mogućih povreda, potrebno je ponijeti i set prve pomoći. Sva ova oprema znači da će ranac biti težak, a iz Highlander organizacije savjetuju da kompletno spakovan ruksak, bez hrane i vode, ne bi trebalo da bude teži od 17 kilograma. Moja procjena je da će max 12 kg biti sasvim dovoljno. Iz svega navedenog, jasno je da Highlander nije šetnja po parku.

Radno vrijeme kontrolnih tačaka za Highlander je sljedeće:

START - Crno jezero - otvara se dva dana prije početka, 28. juna u 08:00h, ostaje otvoren cijelo vrijeme tokom događaja i zatvara se dva dana nakon njega, 06. jula u 20:00h. HIGHLANDER Durmitor startuje 30. juna, u 9:00h.
KT1 - Sedlo - otvara se 30. juna u 12h i zatvara 01.jula u 20h
KT2 - Sušičko jezero - otvara se 30. juna u 14h i zatvara 02. jula u 20h
KT3 - Jablan jezero - otvara se 01. jula u 14h i zatvara 03. jula u 20h
KT4 - Mala Crna Gora - otvara se 02. jula u 9h i zatvara 05. jula u 20h
KT5 - Tepca - više informacija uskoro
KT6 - Zminje jezero - više informacija uskoro
CILJ - Crno jezero - otvoren tokom cijelog događaja od 07 do 12h; i zatvara se dva dana nakon događaja, 06. jula u 20:00h

 

Ukoliko nemate kondicije


Ukoliko niste u toliko dobroj kondiciji, a htjeli biste prisustvovati događaju, tu je i laganija avantura – Highlander Experience.

Riječ je o kraćoj turi od 30km, uz jedno noćenje na Jablan jezeru. Ona je namjenjena svima koji ne mogu da odvoje 5 dana za Highlander ili nisu sigurni da su spremni za 5 dana pješačenja pa im je Highlander Experience sasvim dovoljan. Krećete od Crnog jezera, masivom Durmitora, penjete se do nevjerovatnih mjesta za razgledanje i pogledom na Gorske oči - izvrsna jezera okružena bujnom zelenom šumom.




Prolazeći pored ledenog brijega, možete se popeti na Bobotov Kuk 2523m, poznat kao krov Crne Gore i najvisočija planina. Zatim idete do Jablan jezera, Zminjeg jezera i obilazite još mnogo ljepota Durmitora.

Izdižući se na vrh, dolje se čuje tutnjava kaskada. Na rubu klisure vraćate se do Crnog jezera gdje s ostalima proslavljate ovu nezaboravnu avanturu.

Prijave za Highlander Montenegro


Prijave se vrše popunjavanjem formulara na OVOM LINKU.

Prijava uključuje: dežurstvo Gorske službe spašavanja, 15 obroka, transport od Žabljaka do Crnog jezera (start), planinarsku kartu s relevantnim informacijama o ruti, prevoz prtljaga, Highlander bedž, diplomu, edukativne i zabavne aktivnosti, kao i infrastrukturu na startu, cilju, kontrolnim tačkama i duž rute.

Kotizacije


Cijene se temelje na broju prijava, a cijena će automatski skočiti kad se dostigne kapacitet. 

Rane : 147 €
Regularne : 187 €
Finalne : 217 €

Ne propustite dane posebnih popusta kada se možete registrovati kao grupa i dobiti jedan besplatan ulaz.

Grupne (regular) : 3+1 = 561 € 
Grupne (final) : 3+1 = 651 €

Trenutnu cijenu možete vidjeti klikom na dugme REGISTER, na stranici HIGHLANDER Durmitor Montenegro.

Prijaviti se mogu samo punoljetne osobe, a plaćanje se vrši isključivo putem interneta i to debitnim i kreditnim karticama. Kapacitet je ograničen, a do sada je prijavljeno nekih 40-tak učesnika.

Highlander ambasadori – promoteri zdravih stilova života




Highlander je veoma popularan planinarski događaj u Hrvatskoj, a popularnosti su doprinijeli i njegovi ambasadori. To su ljudi prepoznati u svojim zajednicama kao ljubitelji boravka na otvorenom i promoteri zdravih stilova života. Tri ambasadorke i tri ambasadora pomažu u promovisanju događaja na svojim društvenim mrežama, ali i svojim iskustvom pomažu organizatoru da pripremi ovaj izuzetan događaj.

Čast mi je i zadovoljstvo što sam ove godine među odabranim gorštakinjama i gorštacima koji će u ambasadorskom timu promovisati ovogodišnji Highlander Montenegro, a samim tim i prirodne ljepote Nacionalnog parka Durmitor. Avanturu i ambasadorsku titulu dijelim s Verom Đerković sa Žabljaka (planinarski vodič i instruktorica skijanja), poznatom glumicom Hristinom Popović iz Srbije, Goranom Banovićem iz Bara (avanturista i ljubitelj svih outdoor aktivnosti), Tomislavom Cvitanušićem iz BiH (triatlonac i alpinista ) i Dinom Mulamekićem iz Gusinja (vodič i planinar).

Upoznajte organizatora


Multisport akademija Mayer osnovana prije pet godina, je postala prepoznata po organizaciji atraktivnih sportskih događa širom Crne Gore. U njihovom portfoliju se nalaze događaji poput: Ocean Lava Montenegro, Blacklake Xtreme Triathlon, Podgorica Millennium Run, X-WATERS Montenegro, Boka Bay Trail, Luštica Bay Aquathlon, Montenegro Business Run i UPHILL Luštica Bay. Glavni i odgovorni u klubu, Igor Majer, nagrađen je nagradom “Najbolji sportski radnik Kotora 2017”, kao i “Wild Beauty Award 2019” za doprinos razvoju sportskog turizma.

Najčešće postavljana pitanja


Na sajtu Highlandera Montenegro ćete naći više informacija o samom događaju a ja dijelim samo nekoliko pitanja i odgovora preuzetih sa stranice koji vam mogu pomoći da isplanirate učešće:
* Kakvo vrijeme mogu da očekujem?

Sve tipove vremena! Možeš očekivati od susnježice do ljetnih temperatura preko 25ºC.

* Mogu li povesti psa?

Naravno! Ako se odlučite da povedete psa na planinarenje, obavezan je povodac. Psi su dozvoljeni u autobusima koji prevoze učesnike na start. Za ljubimce obavezno ponijeti hranu, nije obezbjeđena od strane organizatora.

* Da li je moguće spavati u planinarskim skloništima i domovima?

Ne, spava se isključivo u šatorima i vrećama za spavanje koje učesnici sami nose te čine obavezan dio opreme potrebne za HIGHLANDER. Prostor u planinarskim skloništima i domovima je ograničen, tako da nije dovoljan za sve učesnike.

Priuštite sebi svojevrstan luksuz, isključite mobitel na 3 ili 5 dana te se prepustite prirodi i njenim čarima. Fokus Highlandera je na emocijama i jedinstvenom iskustvu tokom kog se smjenjuju predivni krajolici, zvjezdano nebo, druženje uz logorsku vatru, uživanje u fantastičnim durmitorskim krajolicima uvrštenim u popis UNESCO-ve svjetske baštine. Vidimo se na Durmitoru!





Foto: Sanja Kavaz, Zoran Prekogačić, Dinko Bažulić, Aleksandar Kostić 

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.

Nema komentara:

Objavi komentar