četvrtak, 29. rujna 2016.

Zašto ne odustajem



Organizovati međunarodnu trku u Bosni i Hercegovini nije ni malo lak zadatak! Posebno ako se radi o takmičenju u trail trčanju koje je nedovoljno promovisano, posebno ako trke prolaze kroz više administartivnih jedinica, opština i entiteta, posebno ako uz samu organizaciju takmičenja uspostavljate i uređujete staze, pokušavate omasoviti planinarenje i trčanje i tako stvoriti nove trail trkače, tražite pouzdane partnere. Jahorina Ultra-Trail nije samo trka. To je već pokret koji se bori za određene vrijednosti u društvu, zalaže za zaštitu životne sredine, razvoj lokalnih zajednica kroz razvoj outdoora, promociju bh planina kao destinacija za aktivan odmor, volonterizam i zajedništvo, trčanje kao oblik rekreacije za sve!





Prepoznatljivost



Šira društvena zajednica u BiH je nakon više od dvije godine našeg intenzivnog rada upoznata s trkom jer ona ima najveću vidljivost ali znaju i za ostale stvari koje tokom priprema realizujemo. Čestitaju nam na sjajnoj promociji koju smo donijeli Jahorini jer zahvaljujući našim kampanjama, svi su kroz narative, fotografije ili vidio materijale upoznali Jahorinu ljeti. Moram reći da prije tri godine kada sam tragala za ljetnim fotografijama Jahorine koje bi nam organizacije vezane za promociju planine ustupile na korištenje, nije bilo kvalitetnih fotografija koje dokumentuju njenu ljepotu već smo iste posuđivali od prijatelja. Međutim, kroz saradnju s Via Dinaricom smo uspjeli izraditi vizuale koji najbolje komuniciraju s našom publikom, u prelijepe krajolike pozicionirali trkače te ispričali priču o Jahorini i trčanju na njoj. Ne samo o trčanju na Jahorini, već i na Trebeviću, Romaniji, Visočniku i Sjemeću. Uz sve to, doveli smo u trail trčanje osobe koje se bave drugim sportovima ili koji se nikad nisu rekreirali što je jedan od uspjeha na koji sam najviše ponosna.




Jedinstvenost



Paralelno s Olimpijskim igrama u Riju, mogli smo čitati izvještaje o neopravdano velikim troškovima koje snose domaćini Olimpijade te gledati tužne prizore napuštenih i zapuštenih olimpijskih borilišta koja nakon takmičenja niko ne održava. Mi smo ovog ljeta dali svijetao primjer svima jer smo bob stazu na Trebeviću i bijatlonsku stazu na Dvorištima uvrstili u Midi trku te olimpijskim borilištima dali novi sadržaj i smiso! Ne samo da se bob stazom trčalo na dan trke, već i tokom juna mjeseca kada se održavao Trebević Challenge u okviru kojeg su kumulativni uspon od 1000m na dijelu staze od Kozje ćuprije do vrha Sofe, trkači iz Sarajeva, Tuzle, Vareša, Banja Luke i drugih gradova savladali i po nekoliko puta na taj način trenirajući i takmičeći se za nagrade. S ovom stazom smo postigli jedinstvenost u svijetu trail trčanja jer takvu raznolikost podloge, ambijenta, dinamiku u promjeni ritma, možete rijetko gdje sresti: ova staza daje trkaču priliku da upozna dio kulturnog, prirodnog, istorijskog i olimpijskog naslijeđa jer vodi od Kozje ćuprije, preko strmih mahalskih ulica, Apelovog puta, bob staze, planinarskih jednostupica, grebena Trebevića, bijatlonske staze na Dvorištima sve do Jahorine. Kako su je mnogi učesnici opisali, teška ali prelijepa! Srećni smo što je Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine naš partner i što zajedno s njima pravimo krupan iskorak u pozicioniranju Jahorina Ultra Traila u regionu a nadam se od naredne godine i šire. 



 JUT 2016 video

 

Ekipa



Ne plašim se rizika i uvijek pokušavam ohrabriti saradnike da za sve postoji rješenje, učim ih da razmišljaju da se do cilja stiže postepeno i upornošću te da se ne odustaje ni na početku, ni na pola posla, a ni na kraju s predpostavkom da nešto ne može sve dok ne iscrpiš sve ideje i opcije. Jako je važno imati motivisanu ekipu, da vjeruju u to što radite jer cijelu priču iznosite entuzijazmom. Svi kojima sam predstavila projekat su reagovali pozitivno međutim ostati i biti član tima koji organizuje trku, podrazumjeva dosta odricanja, podrazumjeva da ćete preuzeti poslove i odgovorno ih završavati i ako treba iskoristiti privatne kontakte kako biste pomogli u realizaciji. Cijeli tim je sad aktivan, i oni koji nisu trčali, sad trče ili bicikliraju, idu na druge trke i volontiraju, i iskreno žele da svako naredno izdanje trke bude bolje. Neki već samostalno organizuju trke što je odlično jer su s nama stekli iskustvo koje im može pomoći u tome. Uz podršku Kancelarije volontera Ujedinjenih nacija u BiH smo ove godine uspjeli okupiti 130 volontera koji su bili angažovani tokom pripreme i realizacije trke što je veliki uspjeh i pomak u odnosu na prošlo izdanje. Ohrabruje i to da su nam se za naredno izdanje najavili prijatelji iz Hrvatske, Srbije i Slovenije i da već uveliko osmišljavaju kako ličnim doprinosom da određene segmente trke unaprijede. Volonterima trebate obezbjediti prevoz, hranu, smještaj, uniformu i dati im instrukcije kako da budu na usluzi trkačima jer od njihove pomoći i ljubaznost zavisi koliko će učesnici biti zadovoljni trkom.   


 

Institucije i podrška



Od samog početka ideja je bila da spojimo jedan manje razvijeni prostor između Višegrada i Jahorine te da osvjestimo ideju da postoje prirodni resursi koje trebamo iskoristiti za razvoj aktivnog turizma jer su sve brojniji turisti koji žele vrijeme provesti istražujući i otkrivajući nove destinacije kroz organizovane outdoor aktivnosti ili sama takmičenja. Kada u projekat uvlačite 6-7 opština iz dva entiteta, uvijek će se naći neko da pita: „Zašto vam jedna trka počinje u Andrićgradu“, ili „Zašto vam jedna trka počinje u Sarajevu“. Teško je jednom trail trkaču, širokih pogleda na svijet, s izraženom sviješću o slobodi nametnuti bilo kakva ograničenja posebno ako su ona toliko besmislena da planinu dijele na pola pa je neki mogu svojatati. Planina je ničija i svačija ko joj s poštovanjem priđe a mi je samo na kratko posuđujemo od vječnosti da uživamo u njoj trčeći.



Činjenica je da prve godine nismo imali značajniju podršku institucija i da smo se za nju morali izboriti. Kad su trkači nakon prvog izdanja počeli zapitkivati kada pravimo naredno izdanje, nisam smjela ući u pripreme bez uvjerenja da će nas institucije podržati pa smo pokrenuli kampanju „Hoću Jahorina Trail“ u okviru koje su trkači iz BiH i okruženja slali pisma predsjednici Vlade RS, resornim ministarstvima i opštinama tražeći da se uključe i podrže projekat. Uz sve navedeno i lična lobiranja, uspjeli smo se izboriti da Ministarstvo porodice, omladine i sporta uvrsti JUT u Program sportskih manifestacija od značaja za RS na osnovu čega smo mogli krenutu dalje iako smo znali da taj status ne znači riješeno finansiranje projekta ali jeste pomak i dobra referenca. Nakon tri održana sastanka u Ministarstvu trgovine i turizma uspjeli smo skrenuti pažnju na projekat i turistički potencijal koji ima. Mi smo malo društvo i ne možemo samostalno razvijati projekat ali on može postati mega projekat ukoliko institucije odluče podržati ga. Nama treba bolja promocija u zemljama u kojima je trail trčanje masovno poput Francuske ili Španije, trebaju nam elitni trkači koje ćemo ugostiti a koji će svojom preporukom biti garancija masovnijem odzivu već na narednom izdanju, treba nam turistička infrastruktura koja će nas pratiti i vjerujem da smo svakim korakom bliže tome.




Partneri



Za razliku od cestovnih, trail trke nemaju veliku masovnost niti publiku. Partnerima i sponzorima trebate objasniti da njihov baner na trail trci neće vidjeti 10.000 pari očiju ali da postoje drugi načini koji će im donijeti publicitet. Realizujući društveno korisne projekte postali smo interesantni kompanijama poput Molson Coorsa, Šumskog gazdinstva Sjemeć, Kakanj Cement, Tropica, Vitinke, Toyote, Canona, Red Bulla koji nas žele podržati jer sponzori više ne žele klasične oglase i pozicioniranje logotipa na reklamnom materijalu. Žele da budu dio promjena koje unosimo u društvo, žele da ostave trag u zajednici. Takođe, izuzetno nam je drago što stasavamo uz neke domaće kompanije kao što je Grafo Balkan koji postaje lider na bh tržištu u proizvodnji sportske odjeće ali i lider u podršci razvoju trkačkog sporta u BiH.




Uticaj



Svjesni smo da radimo pravu stvar jer postavljamo čvrste temelje za razvoj trail trčanja u Bosni i Hercegovini. Nakon prvog izdanja Jahorina Ultra-Traila, organizovane su nove trail trke ili oživljene neke stare, širom BiH počeli su da se formiraju timovi koji zajedno treniraju, putuju i nastupaju na trail trkama, osnovano je prvo udruženje trail trkača. Raduje nas svaka nova trka ili saradnja koja će omogućiti povezivanje trkača i voditi nas ka formiranju prve bh trail lige. Iskreno, jedva čekam da trail trke postanu masovna pojava pa da trčimo na Prenju, Visočici, Kozari, Majevici, Magliću ili Zelengori. Naša zemlja je prelijepa i šteta bi bilo ne upoznati je baš na ovaj način! Takođe, afirmisali smo planinarsko društvo Javorina koje sad broji preko 40 članova koji odlaze na zajedničke izlete i akcije, upoznaju planine i druže se. Razvijajući projekat, profilisali smo se kao događaj koji osim sporta ima snažnu ekološku komponentu jer uticaj koji imamo želimo usmjeriti na značaj zaštite šuma od nekontrolisane sječe i eksploatacije zbog čega smo uveli praksu sađenja pobjedničkih stabala za sve prvoplasirane učesnike i partnere projekta.





Uvijek može bolje



Mi kao organizatori moramo još mnogo da se usavršavamo. Moramo koncipirati staze tako da trkačima pružimo nesvakidašnje iskustvo što smo ove godine postigli s Midi Trailom koji ostaje kao format i za naredna izdanja. Trkačima trebamo olakšati prijave i uplate kotizacija, preuzimanje startnih brojeva, prevoz do odredišta, povoljnije uslove za smještaj, vrijedne startne pakete. Moramo uspostaviti organizaciju i menadžment koji će brzo reagovati u nepredviđenim okolnostima i rješavati probleme kojih uvijek ima. Jedan od najvećih zadataka je dobra markacija staze za dnevno i noćno trčanje, kontrola i održavanje iste tokom trke. Na dijelu staze koja je duga 200 km, dešava se da vam lokalno stanovništvo poskida trakice iz neznanja ili hira zbog čega imate trkače koji ne znaju gdje su, niti kako da nastave trku, vodovod na dan trke radi servis i zatvori vodu u naselju gdje je tranzicijska stanica i gdje vam treba tekuća voda, volovi u šumi su preprječili put trkačima i trebate im pomoći da bezbjedno nastave dalje. Sve su to jako stresne situacije u kojima trebate hladne glave donositi odluke, raspoređivati osoblje i pomagati trkačima.      




Naučene lekcije



Uz sve nove vještine i znanja koja smo stekli organizujući JUT, naučili smo i to da ima mnogo ljudi koji su doslovno zalutali u sport i koji su, konkretno u našem slučaju, uložili jako puno energije da nas kod naših partnera diskredituju i pokušaju uništiti naš projekat. Prosto, kada ste u sportu iskreno i u sve ulazite iz velike ljubavi, ne očekujete od afirmisanih sportskih radnika da će voditi kampanju protiv vas pa se i u takvim situacijama troši energija da se amortizuju udarci kojima se želi uništiti vaša reputacija. Sve su to lekcije zbog kojih sad iz svakog problema izlazimo osnaženi i s mnogo više žara za borbu u ono u šta vjerujemo.

Foto: Adnan Bubalo za Via Dinaricu i JUT, Novica Koroman, Jadran Ćilić za Red Bull i JUT, Marija Janković za JUT


© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.



Nema komentara:

Objavi komentar