ponedjeljak, 1. veljače 2016.

Trail & Skyrunning: sličnosti, razlike i šta trčati u 2016




Cilj mi je da ovim tekstom sve brojnijoj populaciji trkača koji treniraju i učestvuju na trkama u prirodnom okruženju, predstavim dva osnovna pravca u kojima se trčanje u prirodi razvija: trail i skyrunning. Zbog velikog prodora skyrunninga u Srbiji s jedne strane i izuzetnog uspjeha i masovnosti trail trka u Hrvatskoj s druge strane, sagovornici su  Marko Nikolić, sportski direktor Skyrunning lige Srbije i Alen Paliska, direktor trail trke 100 milja Istre i član Upravnog odbora Međunarodne organizacije za trail trčanje,  koji između ostalog objašnjavaju trenutne pozicije jednog i drugog sporta unutar svjestkih saveza kojima pripadaju. Poseban dio predstavlja osvrt na trke svjetskih kupova i neke od domaćih trka koje preporučujem u 2016. godini čime želim podstaći veću mobilnost trkača i njihovo učešće na takmičenjima van nacionalnih ili lokalnih liga a sve u cilju prevazilaženja predrasuda i boljeg upoznavanja jednih s drugima. 



Ako se ubrajate među trkače koji još nisu kompletirali lični kalendar trka za 2016. godinu, vjerujemo da je jedan od mogućih razloga za to mnoštvo novih trka i njihova raznovrsnost zbog čega je teško odlučiti se samo za neke. Trail, treking, skyrunning, planinske i orjentacijske trke su uz sve sadržaje koji ih prate, postale MUST DO za koje trkači unaprijed rezervišu slobodne dane, produžene vikende ili kraće godišnje odmore na koje kreću s prijateljima ili porodicom. Odlasci zahtjevaju dosta planiranja, prvenstveno zbog troškova, zatim tempiranja poslovnih i porodičnih obaveza, ali i uklapanja treninga u godišnji ciklus. Međutim, zbog atraktivnosti i raznovrsnosti samih trka, lokacija na kojima se odvijaju, dodatnih sadržaja koje nude ali i novih iskustava koje donose, trud se isplati te bi se u kalendaru svakog trkača u skladu s ličnim iskustvom, kondicijom i ambicijom, trebala naći bar jedna trka koja se odvija u prirodi.  

TRAIL RUNNING VS SKYRUNNING 


Vremenom je trčanje u prirodnom okruženju poprimilo dosta različitih karakteristika koje su pomogle da se izdiferencira više pravaca u kojima će se ovaj sport dalje razvijati. Moglo bi se reći da su teren, podloga, uspon i dužina parametri koji su zajednički za trail running i skyrunning pa se čini da je riječ o srodnim sportovima. Ujedno, ovo su obilježja uz pomoć kojih je napravljena jasna razlika između njih te kod jednog definisani formati trka koje se organizuju u okviru takmičenja na svim nivoima.

Ako još niste doživjeli čari trčanja u prirodi, prije nego što izaberete trku na kojoj ćete se upisati kao trail ili skyrunner, važno je da znate neke osnovne razlike koje ih prate. Trail running je sport koji se odvija na označenim stazama u prirodi, dok se na skyrunningu trkači mogu kretati i po terenu duž kojeg ne mora nužno biti utabana staza što ga čini tehnički zahtjevnijim. I trail i skyrunning su kombinacija trčanja, planinarenja i trekinga, odnosno hodanja u prirodi a rekreativni nivo se od profesionalnog razlikuje samo u intenzitetu i trajanju. Trail trke se odvijaju u bilo kom prirodnom okruženju dok je skyrunning isključivo na planinama. Na trkama skyrunninga, cilj je uvijek savladati uspon i stići do samog vrha planine dok na trail trkama nije obavezno da se staze protežu do najviše tačke uzvišenja. Skyrunning je sportska disciplina koja je srodnija planinarenju te je iz tog razloga krovna asocijacija (International Skyrunning Federation, ISF) pridruženi član svjetske asocijacije za penjanje i planinarenje (International Climbing and Mountaineering Federation, UIAA) dok je Svjetski atletski savez (International Association of Athletics Federations, IAAF) 2015. godine prepoznao trail running  kao atletsku disciplinu.

Marko Nikolić, jedan od osnivača organizacije Skyrunning Serbia i sportski direktor srpske Skyrunning lige smatra da članstvo Međunarodne skyrunning federacije u krovnoj planinarskoj federaciji koja je punopravni član Međunarodnog olimpijskog komiteta, pokazuje jasan put kojim ova organizacija ide. „Naša asocijacija uskoro ulazi u sastav Planinarskog saveza Srbije kao potpuno nezavisno telo. To je jako bitno iz razloga što nas automatski Ministarstvo sporta Srbije prepoznaje. Svakako da je skyrunning mnogo bliži planinarenju a najbolji primer nam je Kilian Jornet koji je bez premca u ovom sportu. Dolaze najbolji maratonci sveta na trail i skyrunning trke ali retko dobijaju Kiliana koji je više alpinista, nego maratonac. Generalno, i skyrunning i trail running su nastali iz planinarenja. To nam je svima koren. Kao što je to bilo i u sportskom penjanju, alpinizmu, orjentiringu. To je baza naših sportova. Atletičari su uvek bili na stadionu, asfaltu. Sam koncept skyrunninga je pametan potez najboljih planinskih trkača i sportskih menadžera da podignu ovaj sport na viši nivo. Daju mu suštinu, usmeravaju ga u pravcu Olimpijskih igara koje su neminovna budućnost svakog sporta koji želi da raste, prikazuju ovaj sport kao lifestyle i da nije uvek prioritet samo biti prvi već uživati u planini, pomerati granice”.


Po mišljenju Alena Paliske, direktora trail trke 100 milja Istre i člana Upravnog odbora Međunarodne organizacije za trail trčanje (Intarnational Trail Running Organization, ITRA), ulaskom trail trčanja pod okrilje IAAF-a se prvenstveno otvaraju mogućnosti za stvaranje nacionalnih timova za kontinentalna i svjetska prvenstva. Međutim, Paliska ističe i neke druge efekte koji mogu značajno izmjeniti glavna obilježja ovog sporta: „IAAF ima tendenciju standardiziranja disciplina što se ITRA-i uopće ne sviđa. Zapravo, ITRA se bori da kod IAAF-a dobije pravo upravljanja nad trail trčanjem kako bi taj sport zaštitila od prevelikog utjecaja sponzora i komercijalizacije, da se ne dogodi s trailom isto što se dogodilo MTB-u, koji je od super slobodnog sporta postao kružna televizična disciplina u kojoj se natječu samo profesionalci. ITRA želi da trail trčanje ostane upravo ono što je i sad: disciplina neopterećena standardizacijom, otvorena za svakoga i slobodna za sve organizatore. Od lani se vode pregovori na relaciji ITRA-IAAF, trenutno to nije u fokusu zbog dopinške afere u atletici ali prije ili kasnije će se na razini tih asocijacija izdefinirati ingerencije”.

2016 SKYRUNNER® WORLD SERIES I DOMAĆE TRKE 


Za razlikood trail runninga, u sky runningu je sve prilično standardizovano i jasno definisano. Za mnoge je skyrunning zapravo proizašao iz potrebe da se trčanje digne na nivo ekstremnih sportova što je postignuto pravilom da se trke odvijaju do ili preko 2000 metara nadmorske visine gdje uspon ne prelazi 30% a težina penjanja drugi stepen ali i na dijelovima koji mogu za trkače po pitanju bezbjednosti biti veoma opasni. Skyrunning ima svoje strogo definisane formate trka: Ultra SkyMarathon, SkyMarathon, SkyRace, SkyRaid, Vertical Kilometer i od ove godine Sky Extreme. Prema kalendaru za 2016. godinu koji je objavio ISF, seriju svjetskog kupa u okviru koje će se održati 8 trka u 6 zemalja, u aprilu otvara Yading Skyrun kao trka koja se od ostalih ističe jer se penje na najvišu tačku, tačnije izlazi na 4.700 mnv, na Tibetanski plato kineske planine Sichuan. U Norveškoj, Italiji i Škotskoj, održaće se tri Sky Extreme trke dok će se 5 Ultra SkyMarathona trčati na najatraktivnijim vrhovima Španije, Portugala, Francuske i savezne države Montana. Trkačima s prostora Balkana najbliže trke Svjetskog skyrunning kupa su Livigno Outdoor Race Experience, Dolomites SkyRace i Limone ExtremeSkyRace u Italiji ili Matterhorn Ultraks 46K u Švajcerskoj dok unutar Skyrunning lige Srbije, u kategoriji SkyRace, mogu birati trke na Kopaoniku, Suvoj ili Šar-planini. Oni koji vole zahtjevnije trke, u ponudi imaju SkyMarathon na Bobiji ili Ultra Trail Stara planina i Jadovnički ultra maraton koji nose UTMB bodove. Za ljubitelje vrtoglavih visina i kratkih trka, spreman je vertikalni vikend u okviru kojeg će se održati Kotor Vertical km i Trebinje Vertical km.   

Sokolov put, kao jedna od najboljih skyruning trka iz sezone 2015 planirana je i za ovogodišnji kalendar. Trkači kreću iz Niške banje a zatim se stazom dugom oko 22 km i s usponom od 2200 m, preko Koritnika, Crnog kamena, Mosora i Sokolovog kamena penju na Trem. Zbog velikog uspona, staza važi za jednu od najtežih jednodnevnih ruta u Srbiji ali i sasvim sigurno najatraktivnijih jer se proteže samim grebenom Suve planine. Nimalo lake trke Skyrunning Srbije privlače vježbače kojima trčanje nije matični sport. Nikolić ističe da je Skyrunning privukao i triatlonce, orjentirce, atletičare, alpiniste, planinare, bicikliste svih nivoa i rangova te objašnjava zašto je skyrunning u Srbiji napravio takav prodor: „Poenta jeste u konzumiranju neopisive lepote predela gde trčite, sjajnih pogleda i divljih delova. Skoro svi učesnici skyrunning liga obaraju vremenske rekorde na najvišim planinskim masivima planete što na globalnom planu doprinosi popularizaciji ovog sporta“.  

2016 WORLD TOUR® ULTRA TRAIL 

Kalendar Svjetskog kupa ultra traila (Ultra Trail World Tour, UTWT) takođe otvara trka u Kini, tačnije u Hong Kongu, nakon koje slijede najzahtjevnije i najatraktivnije ultratrail trke koje će se održati na Novom Zelandu, u Španiji, Maroku, Portugalu, Australiji, Italiji, SAD-u, Švajcerskoj, Japanu i Francuskoj.  Za učešće na nekima od 12 ultratrail trka Svjetskog kupa su potrebni kvalifikacijski bodovi ali i sreća prilikom izvlačenja ukoliko se na osnovu lutrije finalizuje lista trkača čije će prijave organizator  prihvatiti. Osim ovih, u kalendaru je i 6 trka sa statusom „future“. Jedina razlika u odnosu na ostale je to što se na njima neće dobijati bodovi za ukupni plasman unutar Kupa. Ovaj status je zapravo prilika za organizatora da opravda visoke organizacijske i logističke zahtjeve Svjetskog Kupa kako bi od narednog izdanja trka mogla biti uvrštena u sistem bodovanih trka. Uz tri „future“ ultratraila koji će se održati u Kanadi i SAD-u, u Svjetski kup su ušle tri ultratrail trke koje su prvenstveno zbog blizine i povoljnijih kotizacija dostupne trkačima s područja bivše Jugoslavije: 100 milja Istre (Hrvatska), Mozart 100 (Austrija) i CappadociaUltra-Trail (Turska). Te pogodnosti svakako treba iskoristiti prvenstveno što će organizatori uložiti ogroman trud kako bi izvrsnom organizacijom događaja, zadržali članstvo u Svjetskom kupu. Osim toga, trke će privući vrhunske takmičare iz cijelog svijeta a organizatori i zemlje domaćini će se između sebe takmičiti da učesnicima ponude što više. 
____________________________________________
 
U 2016. godini, trke na kojima možete skupljati ITRA i UTMB bodove su Fruškogorski maraton, Ultra Trail Stara planina i Jadovnički ultra maraton u Srbiji, 100 milja Istre, Valamar Trail, Velebit Ultra Trail, Učka i Dalmacija Ultra Trail u Hrvatskoj i Jahorina UltraTrail u Bosni i Hercegovini.
____________________________________________

Za Palisku, ulazak u UTWT je u istovremeno velika čast, nevjerojatan uspjeh ali i ogromna obaveza. “Mislim da svaka ozbiljna trail utrka na svijetu sanja UTWT. Uglavnom, naš je plan bio da za UTWT apliciramo tek u 2017. godini ali su oni  inzistirali da uđemo već ove godine. Naravno da nam je to donijelo more izazova, od novih obaveza prema UTWT-u, kompletne reorganizacije okrjepnih stanica, povećanja kapaciteta, broja volontera i povećanja budžeta za više od 100%. Ujedno, to je sjajna prilika da se Istra isprofilira na svjetskoj sceni kao nezaobilazna postaja svjetskog kupa i izvrsna destnacija za outdoor i aktivni turizam. To je od početka bila naša misija i sa zadovoljstvom mogu konstatirati da se već sad vidi ogroman pomak u percepciji potencijala selektivne vrste turizma ali i u prihvaćanju trail trčanja od strane žitelja Istarske županije. Još jedna stvar koja nam je od početka vrlo važna, jeste prilika da se domaći trkači i oni iz regije takmiče na svjetskoj razini, a da za to ne trebaju putovati na kraj svijeta plaćajući vrlo skupe startnine“. ITRA i UTMB bodove možete dobiti i na drugim trkama u Hrvatskoj, međutim zbog ponude trka i svega što su napravili za popularizaciju trail trčanja u svojoj zemlji ali i šire, Paliska i njegovi saradnjici s pravom nose titulu predvodnika u Hrvatskoj.

TRAIL I SKYRUNNING U BIH


Između Hrvatske i Srbije, u Bosni i Hercegovini, zemlji u kojoj je preko 50% površine pokriveno šumom i čiji reljef predstavlja idealnu podlogu za razvoj trail i skyrunninga, za sada su samo dvije trke ovog tipa najavljene u 2016. godini: Vertikalni kilometar na Leotaru koju PD Vučji zub iz Trebinja organizuje zajedno sa Skyrunning ligom Srbije (mart) i Jahorina Ultra Trail u organizaciji PD Javorina iz Pala (juli). Između Trebinja i Jahorine, moguće su još trail trke Zvjezdane staze i Bjelašnica Challenge čime bi se postavili temlji za formiranje prve bh trail/skyrunning lige koja bi zatim popularizacijom trčanja u prirodi, dovela nove trkače na staze, ohrabrila organizaciju novih trka a domaćim i stranim učesnicima dala mogućnost da prirodnu i kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine upoznaju i otkrivaju kroz direktnu interakciju s prirodnim okruženjem i lokalnim stanovništvom. 


Fotografije: 100 milja Istre, Skyrunning Serbia, Jahorina Ultra Trail, Edin Tuzlak, Marija Janković, privatni albumi

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana. 

Nema komentara:

Objavi komentar