četvrtak, 10. rujna 2015.

Prvi polumaraton: šta prolazite i šta vas čeka
Polumaraton je trka koja se trči na stazi od 21.1 km. Spada u dugoprugaške discipline i izuzetno je popularna kod trkača, kako profesionalaca tako i kod rekreativaca.

Ko može trčati polumaraton


Polumaraton može trčati svaka osoba pod uslovom da je zdrava. Brojni su rekreativci koji su zahvaljujući redovnim treninzima, disciplini i snazi volje uspjeli istrčati 21 km. Među njima su djeca, tinejdžeri, osobe zrele dobi, pretile osobe koje su odlučile smršati i promijeniti životne navike, starije osobe, muškarci, žene. Na internetu možete lako pronaći programe treninga koji će vam pomoći da uđete u formu za polumaratonsku trku. Ljepota učešća na dugoprugaškim trkama je između ostalog i u tome što vi kao rekreativac stajete rame uz rame s profesionalnim takmičarima i radujete se unaprijed svom rezultatu iako znate da nećete pobijediti druge. Ali hoćete sebe. 

Priča sa Beogradskog maratona


2014. godine, tokom registracije za Beogradski polumaraton, primjetila sam da je na susjednoj kasi gospođa koja je djelovala prilično nervozno i s puno pitanja obasipala volonterku s druge strane stola. U jednom trenutku prišla mi je i upitala: „Oprostite, Vi sigurno imate više iskustva u ovome. Može li se ovo istrčati?“ 

Očigledno je bila nesigurna i njena nervoza je dolazila iz straha od nepoznatog. Rekla sam joj: „Ma može, nije to nikakav problem. Jeste li trenirali?“. Odgovorila je da jeste ali da u zadnje vrijeme nije mogla zbog obaveza ili šta već. „Koliko ste najduže trčali u skorije vrijeme?“, upitala sam je. „11“, rekla je. „Hm, nije baš dovoljno“, pomislih u sebi. 

Rizikovala sam i osobi koju prvi put vidim u životu dala sljedeći savjet: „Pazite, ako me poslušate i uradite što Vam kažem, završićete ga. Kombinujte trčanje i hodanje. Trčite laganim tempom, nemojte da vas ponese masa. Svakih 5-6 km hodajte kilometar-2 da ispušete, ali hodajte brzo. Biće dovoljno da skupite snagu za narednu turu trčanja. I da znate, imate startni broj do mog, kada završim trku, potražiću Vas u rezultatima, hoću da Vas vidim među finišerima“. 

Po završetku trke, našla sam je na spisku kao finišerku. Čak je imala i super rezultat s obzirom na sve okolnosti. Ako me sjećanje dobro služi, onako nedovoljno utrenirana, svoj prvi polumaraton je završila za 2 sata i 15-ak minuta. Bila sam jako ponosna na NN gospođu i srećna što sam je ohrabrila kad je trebalo. 

Ne kažem da je ovo baš dobar primjer kako završiti trku ali ilustruje da se uz volju i dobru strategiju, polumaraton može završiti i bez dosledno istrčanog programa priprema. Ali ako ste se spremali uz program ili školu trčanja, onda se trebate rasteretiti svake brige i izaći na stazu s uvjerenjem da vi to možete. 

Kako se prijaviti


Predregistraciju možete izvršiti putem interneta dok će se vaša registracija smatrati potpunom samo nakon što organizatoru trke na naznačeni račun uplatite startninu. Dan ranije ili neposredno pred trku ćete podići svoj startni paket u kojem se uz startni broj najčešće još nalaze majica i promotivni materijali sponzora. Startni broj koji ćete zihericama zakačiti na svoju opremu na mjesto gdje vam neće smetati dok trčite, uglavnom ima i senzore koji će mjeriti vaše vrijeme prolaska kroz start i ciljnu kapiju. Tokom trke, na stazi, postoje kontrolori koji bilježe vaš prolaz kako ne bi bilo zloupotreba. 

Prva trka, pa polumaratonska

Osim dobre pripreme, za učešće na polumaratonskoj trci je jako važno procijeniti sopstvene kapacitete i trčati svoju trku, a ne tuđu. To znači da ćete prema vlastitoj kondiciji, raspoloženju i mogućnostima trčati trku pazeći da vas ne ponese masa s kojom krećete sa starta. Organizatori trka često angažuju tzv. pejsmejkere (eng. pacemaker), odnosno iskusne trkače i trkačice koji imaju zadatak da predvode različite grupe učesnika po vremenskim kategorijama i dovedu ih do cilja u željenom vremenu. 

Posavjetujete se sa iskusnijim trkačima, pomoći će vam da procjenite svoje mogućnosti i definišete prolazno vrijeme koje želite postići. Ukoliko mislite da vam pejsmejker nije potreban, možete koristiti sportski sat ili trkačku aplikaciju na mobitelu. Ako vam pomaže muzika, onda slušalice u uši i u vlastitom tempu krstarite gradom polumaratonskom stazom bez straha od saobraćaja! Tih sati, ulice kojima trčite su samo vaše!

Savjeti pred trku

· Dobro se odmorite. Noć uoči trke ćete biti napeti i možda se nećete uspjeti kvalitetno naspavati ali je za vaš dobar nastup na trci ključno da ste predhodnih dana dovoljno spavali i odmarali tj. da nećete na trku sa sobom ponijeti i hronični umor.

· Ne pijte alkohol prije trke jer dovodi do dehidriranosti. Ne koristite omamljujuća niti sredstva za smirenje. Da biste spriječili dehidraciju, unosite vodu i izotonočne napitke redovno. 

· Par dana prije trke počnite konzumirati hranu koja će pomoći skladištenje glikogena u mišićima i jetri, odnosno skladišne forme ugljenih hidrata ključnih za proizvodnju energije (tzv. carboloading).

· Na dan trke doručkujte ono što ste već isprobali i što znate da vam neće smetati. Nemojte obuvati niti oblačiti ništa što do sada niste nosili, čak ni nove neisprobane čarape. 

· Mjesta koja su izložena trenju (prsti na stopalima, pazuh, intimni dijelovi, bradavice) namažite vazelinom.

· Iako organizator trke na okrepnim stanicama obično obezbijedi vodu, ako ćete se bolje i sigurnije osjećati, ponesite svoju bocu.

· Neće vam se desiti ništa loše. Zbog neiskustva, učesnici početnici uglavnom strahuju da bi im se moglo desiti nešto strašno, kao što su kolaps ili srčani udar. Ako ste obavili potrebne zdravstvene preglede i poslušali savjete, nemate razloga za brigu.

· Organizatori trka uglavnom obezbjede medicinsku pomoć na stazi tako da je uvijek stručna ekipa blizu da vam pruži pomoć ako vam zaista bude loše ili se povrijedite.

· Koristite li energetske gelove onda ponesite 1-2 sa sobom na trku i uzmite ih na 11 i 17 km uz dosta vode. Uz gelove ne pijte izotonične napitke, biće dovoljna voda.

· Ako niste probali gelove ranije tokom treninga, ne eksperimentišite s njima na trci. Radije ponesite šaku grožđica i uzmi te ih kad osjetite da vam je pala energija. 

· Možete imati uz sebe andol ili tablete protiv bolova. Nekad stvarno zatrebaju. 

· „Šta je meni trebalo ovo u životu“ je pitanje koje ćete sigurno sebi bar jednom postaviti tokom trke. Ne brinite, svi su se pitali isto i ipak stigli do cilja. Ujedno, odgovor na to pitanje vas čeka iza ciljne kapije, dakle, ipak ćete morati do nje. 

Mreža podrške


Pozovite članove porodice i prijatelje da vas duž staze bodre jer će vam njihova podrška pomoći u ključnim trenucima. Ako će vam to dati dodatnu motivaciju, posvetite svoje kilometre dragim osobama i mislite na njih dok ih budete trčali ili neka ispišu svoje poruke podrške na vašem tijelu da vas podsjećaju da niste sami. Imate li prijatelja iskusnijeg trkača ili trkačicu koji bi mogli uz vas trčati i biti vam podrška, pozovite ih da vam budu lični pejseri, odnosno, motivatori. Ne pomogne li baš ništa, sjetite se tete sa Beogradskog polumaratona, manje je trenirala od vas i ipak stigla do cilja!


Šta još trebate znati


Organizatori uglavnom vode računa da učesnicima u zoni starta obezbijede sigurno mjesto za ostavljanje ličnih stvari. Najčešće su start i cilj na istom mjestu ili su blizu kako bi vam se po završetku trke bilo lako vratiti po lične stvari. Tokom staze su raspoređene okrepne stanice na kojima su voda i/ili izotonični napici. Obavezno stanite i predahnite uz okrepu. Polumaraton se smatra zahtjevnom disciplinom zbog čega svi učesnici koji završe trku dobijaju medalju. Zapamtite to i nek vam trenutak nakon prolaska kroz cilj kada vam oko vrata stavljaju medalju bude pred očima dok trkačkim korakom budete prelazili stazu.


Foto: TjŠ

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.

Nema komentara:

Objavi komentar