subota, 20. travnja 2019.

Novi sistem kvalifikacija za učešće na UTMB-u




Od prvog izdanja Ultra Traila du Mont Blanc iz 2003. godine na kom je bilo 700 učesnika, interesovanje za ovaj događaj je munjevito raslo do te mjere da se 2014. godine za samo jedan dan za učešće prijavilo preko 10.000 učesnika, već naredne godine mjesta su rasprodata za 10 sati, a godinu dana kasnije za SAMO 9 MINUTA! U skladu s rastućim trendom, organizator je 2009. godine bio prinuđen uvesti sistem lutrije i skupljanja kvalifikacijskih bodova kako bi lakše regulisao način prijavljivanja za ukupno 7 trka (UTMB, CCC, PTL, TDS, OCC, MCC, YCC) koliko ih je zaključno s 2018. uvrstio u spektakularni događaj zbog kog se zadnji vikend avgusta u Chamonix sjati 30.000 trail trkača i njihove pratnje iz cijelog svijeta.


Trenutno važeći sistem podrazumjeva da su vam za prijavu na neku od navedenih trka prije svega potrebni bodovi koje ste u periodu od 2 godine skupljali na ultra trail trkama verifikovanim od strane Svjetske asocijacije za trail trčanje (International Trail Running Association, ITRA). Međutim, nije bitan samo broj bodova koji imate nego i na koliko ste ih trka uspjeli skupiti jer za učešće na UTMB, treba vam 15 bodova skupljenih u navedenom period na ne više od 3 trke ukupno. Da pojednostavim, to vam je da ste po novom sistemu kojim je ITRA klasifikovala trke na sljedeće formate XXS (0-24 km), XS (25-44 km), S (45-74 km), M (75-114 km), L (115-154 km) XL (155-209 km) i XXL (>= 210 km) završili 3 cca stotke ili stomajlerice ili jednu preko 200 km (XXL) iskombinovali s 2 kraća formata.





Međutim, ukoliko niste svjetska elita ili bar najbolji u svojoj zemlji, čak i uz skupljene bodove, dalje morate proći lutriju, tačnije biti izvučeni za učešće. Ako ni tu nemate sreće, vaša šansa za narednu godinu se povećava tako što će u bubanj s prijavama vaše ime biti ubačeno 2 puta. Pa ako ne prođete ni drugi put, treći put ulazite bez lutrije.

Uprkos strogoći sistema, interesovanje je sve više raslo pa je tako organizator ove godine zaprimio 26.000 prijava za ukupno 10.000 raspoloživih mjesta na svim trkama što je ujedno ukazalo da je način izbora prevaziđen. Kako kaže organizator, da bi olakšao način prijave i omogućio da što više trkača ostvari san učestvujući jednog dana na nekoj od trka, kreirao je novi ulazni proces za UTMB.   


2020: godina tranzicije prema novom sistemu za učešće


Novi proces će biti uvođen postepeno kako bi organizator ostao dosledan u poštovanju obaveza prema trkačima koji već imaju pogodnosti kao što su dupli koeficijent ili direktno učešće. Noviteti na UTMB 2020 će zapravo biti niža ljestvica kvalifikacijskih bodova i primjena fleksibilnije lutrije.


2020 UTMB® Mont-Blanc skala kvalifikacijskih bodova



Primjena lutrije s kartama za nove aplikante

Od 2020, trkači koji ne budu imali sreće prilikom prvog pokušaja dobijanja učešća putem lutrije će imati veće šanse da ga osvoje narednih godina. Vjerovatnoća će biti proporcionalna broju puta koliko je trkač bezuspješno aplicirao za učešće. Takođe, trkači će moći da se predomisle i izaberu neku drugu trku naredne godine (npr. ako ne prođu za UTMB prve godine, druge godine se mogu prijaviti za TDS) što do sada nije moglo ili da odluče godinu dana pauzirati od trčanja što je takođe bitno zbog dama koje recimo zbog trudnoće nisu u prilici učestvovati ili nekih drugih razloga. Jednostavo, pritisak na trkačima je bio prevelik.  


2021: inovativniji, otvoreniji i fleksibilniji ulazni sistem


Uz lutriju koja će i dalje postojati, a sve u cilju kako bi se omogućilo da što veći broj trkača stekne uslov za učešće na UTMB Mont-Blancu, organizator će uvesti i paralelni sistem putem kog će se brže i lakše ti uslovi moći steći. Naime, od januara 2020. godine, finišeri isključivo s trka koje bude izabrao UTMB će moći skupljati ”Running Stones” iliti trkačko kamenje, o kojem će se voditi posebna baza dostupna trkačima kako bi mogli provjeriti svoje raspoloživo stanje. Jednom kada skupe traženi broj “trkačnog kamenja“, trkači će dobiti direktan upad na jednu od trka UTMB Mont-Blanca a da ne moraju proći lutriju. Ako trkač ili trkačica nema dovoljno “trkačkog kamenja“, moći će ih mijenjati za dodatne kartice u lutriji kako bi povećali svoje šanse.




Tek od januara 2020. godine biće moguće skupljati bodove, odnosno kamenčiće na trkama iza kojih stoji UTMB (Gaoligong, Ushuaia, Oman itd) kao i na trkama Svjetskog kupa ultra-traila (Ultra Trail World Tour). UTMB i UTWT su već formalizovali strateško partnerstvo a cilj im je kako kažu da što bolje definišu poziciju ultra-traila u svijetu trail trčanja te da zajedno razvijaju nove “sportske i marketinške sinergije“ što će s posebnom pažnjom biti predstavljeno medijima na ovogodišnjem izdanju UTMB Mont-Blanca.   


Koliko vam “kamenja“ treba za trke UTMB-a a da ne morate prolaziti lutriju?


Finiš na trkama ByUTMB®: 
1 ITRA bod = 3 trkačka kamena
Finiš na trkama UTWT-a:
1 ITRA bod = 1 trkački kamen


Šta ovo zapravo znači za trail trčanje?


Činjenica je da je broj trail trka u svijetu sve veći,  sve je više sportista i rekreativaca koji se okreću aktivnostima na otvorenom i pronalaze trail trčanje kao savršen spoj koji zadovoljava njihove potrebe, sve je više novca koji se ulaže i vrti jer trail uglavnom privlači velike sportske brendove i osobe dobrog materijalnog statusa, trail trkači su sve mobilniji jer žele kroz učešće na ultra trail trkama obići svijet. Kao lideri koji značajno usmjeravaju dalji razvoj trail trčanja na globalnom planu izdvajaju se bračni par Catherine i Michel Poletti koji su osnivači Međunarodne asocijacije za trail trčanje (Michel predsjednik ITRA-e), vlasnici su UTMB Mont Blanca (Catherine direktorica) i franšiznih trka širom svijeta iza kojih stoji nova kompanija “UTMB International” čiji je cilj imati na svim kontinentima trke koje će po kvalitetu biti u rangu UTMB-a. Primjenjujući sistem trkačkog kamenja, organizatori UTMB Mont-Blanca će koristiti histeriju trail trkača za učešćem na ovoj prestižnoj trci i usmjeravati ih na svoje franšizne trke ili trke svjetskog kupa jer će im tako biti brže i lakše steći uslove za direktno učešće. Dakle, po ovom sistemu, ako u 2 godine završite bilo koje 2 trke odobrene od strane UTMB-a, imate ufur za UTMB bez lutrije. Svi će naravno htjeti na te odabrane trke ali je pitanje onda šta će biti s manjim trkama koje takođe nose kvalifikacijske bodove i koliko je sistem zapravo pravedan.


Moj stav o UTMB-u




Bila sma na UTMB-u i završila CCC u najluđoj sezoni koju nisam sigurna da ću ikada ponoviti jer sam u periodu od 6 mjeseci istrčala 3 izuzetno teške stotke (108 km Blue Course @ 100 Miles of Istria, 100 km CCC, 114 km Cappadocia Ultra Trail) i uz sve to organizovala Jahorina Ultra Trail. Moja promišljanja o cijelom ovom trail ludilu stalno variraju iz jedne u drugu krajnost. Iskreno, najsrećnija sam kad sam u prirodi, na trčanju ili penjanju, u tišini. Trke su zabava, izazov, graja, mnogo ljudi i s vremena na vrijeme mi prijaju ekskurzije upravo zbog druženja, atraktivnih destinacija na koje idemo. S druge strane, pišući i organizujući trke preuzela sam obaveze zbog kojih nema više nazad u čemu sam izgubila svoju slobodu jer ne radim uvijek samo ono što meni najviše prija nego ono što zajednica treba ili očekuje. Kad se baviš organizacijom trka, naravno da trebaš otići na UTMB, zbog atmosfere, organizacije, kontakata, ljepote. Kao trkačica ću otići ponovo MOŽDA jednog dana. Kažem možda jer je toliko destinacija na koje želim otići, vjerujem i trka na kojima želim učestvovati a za sve treba vremena i novca. 

I nemaju svi ozbiljni ultratrail trkači UTMB na pameti, da znate.

Reketiranje u svijetu traila?


Sredinom 2017. godine, desio se veliki skandal kada su organizatori nekoliko američkih uglednih trail trka potpisali pismo u kom su dali svoj nepokolebljiv negativan stav po pitanju plaćanja članstva u ITRA-i i sistema skupljanja kvalifikacijskih bodova za učešće na UTMB-u. Među njima je bio i Hardrock Hundred. Sve je počelo nakon što je direktorica UTMB-a poslala pismo organizatoru Hardrock Hundreda i predočila da Kilian Jornet, branilac titule šampiona HRH-a, treba da dođe na UTMB ali nažalost nema dovoljno bodova jer HRH nije članica ITRA-e pa ako bi mogli da plate članstvo da se bodovi i s ove trke računaju za UTMB. Organizator HRH je to kategorično odbio i obrazložio da UTMB može rezultate s njihove trke računati kao kvalifikacijske ali da njima ne pada na pamet da plaćaju članstvo u ITRA-i, niti bilo kakve bodove, te su ovo okarakterisali reketiranjem.


U Americi je zbog federalnih, državnih i lokalnih propisa nemoguće organizovati trku s 10.000 učesnika zbog čega nije moguće ni generisati prihod koji ostvaruje UTMB. Respektablne trail trke na području SAD-a, kao što su Western States 100 ili pomenuti HRH ipak ne koriste prestiž koji imaju pa od manjih trka koje priznaju kao kvalifikacijske ne naplaćuju nikakve članarine niti bodove iako to ovim manjim donosi bolji rejting i više učesnika.

Foto:  Dinko Bažulić 

© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.

Nema komentara:

Objavi komentar