Datule imaju širok spektar
zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog čega se smatraju najzdravijim
voćem na zemlji. Više puta sam čula da je to jedina hrana koju tokom dana
možete jesti bez unosa ičega drugog a koja će vašem organizmu dati sve što mu
je potrebno. Izvor su prirodnih vlakana koji su neophodni za dobar
rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u njima je savršena alternativa
običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osjećaj gladi. Ako su dobro
skladištene, ne kvare se i rok trajanja im je 2 godine. Po svom sastavu datule
su prava prirodna multivitaminska i energetska bomba, superhrana, savršena za
klince i odrasle ali i neizostavna namirnica na meniju aktivnih vježbača.
Šta sadrže?
Odličan su izvor željeza, kalijuma i magnezijuma. Sadrže mikronutrijente koji jačaju naš imuni sistem a čije prisustvo u organizmu smanjuju intenzivni i naporni treninzi. Mikronutrijenti takođe pomažu brži oporavak i zaštitu ćelija od štete koju prave slobodni radikali.
Hrana za dušu i energija za aktivan život
Izvadite
košpicu i nakon par ugriza mekog i slatkog blaženstva, dobićete pravu
eksploziju energije. Datule ne stvaraju nikakve probavne smetnje. Ovo znači da
ih možete jesti doslovno dok izlazite iz kuće na trening ili kao okrepu tokom
samog treninga/trke. U poređenju s bananama koje trkači najčešće konzumiraju
nepostredno prije aktivnosti, u manjoj porciji datula se dobija veća količina
šećera. Ako ste tip trkača čija se ishrana prije treninga zasniva na većem unosu ugljikohidrata, datule
su pravi izbor.
Pred trku i na trci, s datulom u ruci
Kvalitetna
su zamjena za gel tokom treninga ili trke. Ne opterećuju stomak, zdrav su izvor
energije i jako ukusne. Svježe datule nosim na duge treninge i ultre tako što
ih očistim od košpica umjesto kojih ubacim predhodno u vodi namakane bademe. Ako imam
dovoljno vremena, uz badem dodam i malčice kokosovog ulja koji je odličan izvor
elektrolita tako da ovaj kompletić kvalitetno nadopunjuje izgubljenje minerale,
daje enegriju i izvor je proteina. U poneku datulu stavim koje zrno morske ili
himalajske soli kako bih spriječila grčeve u mišićima. Na ovaj način dobijate
real-food gel koji za razliku od industrijskih, ne sadrži vještačke sastojke
kao što je fruktozni sirup. Umjesto vještačkih okusa, osjetićete savršen spoj
slatke datule, neodoljivog kokosa i krckavog badema kojem se nakon namakanja u
vodi vraća tekstura i krtost svježe sjemenke a nutritivna vrijednost višestruko
uvećava te aktiviraju enzimi. Lako se daju zapakovati u vrećice sa zip zatvaračem ili
u najlonske paketiće koje ćete napraviti uz pomoć kućnog zavarivača.
© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.
Datule za ponijeti
Ovako ih ja kupujem, 10 kg iranskih datula
Na istu temu, pročitajte tekst na portalu Runner`s World
© Trčim jer štrčim. Sva prava zadržana.
Nema komentara:
Objavi komentar