Ako
se ubrajate u trkače koji vode računa o ishrani, sigurna sam da ste mnogo puta
bili u dilemi u vezi s određenim namirnicama ili vrstama, da li ih jesti ili ne. Jedna takva se odnosi na unos masti i nameće pitanja poput ovih: da li, kada, koliko i koje masti
treba jesti. Na ova kao i brojna druga pitanja, postoje različiti odgovori i oprečna
mišljenja koji se zasnivaju na različitim konceptima ishrane.
Frutarijanci
svoju ishranu zasnivaju na niskomasnim dijetama koje svode na minimum ili
potpuno isključuju konzumiranje smjeneki, masnih plodova ili hladno cijeđenih
ulja jer zamašćuju krvne sudove.
Postoje i vegani kao što je Scott Jurek, jedan
od najboljih ultramaratonaca današnjice, koji tvrdi da su kod trkača nepravedno
zapostavlja unos masti i koji na svojim višednevnim ultramaratonima kao okrepu
i za nadoknadu izgubljenih kalorija klopa pastu obilato zalivenu maslinovim ili
tost natopljen kokosovim uljem.
Poznajem i rekreativce mesojede koji na ultramaratone ne idu
bez kesice čvaraka ili slanine i koji se kunu u ove masne i slasne okrepe na
trkama izdržljivosti.
Na
osnovu pozitivnog ličnog iskustva i saznanja do kojih sam došla, kokosovo ulje je,
uz hladno cijeđeno maslinovo koje koristim u salatama, neizostavan dio moje ishrane.
Kupujem ga u ekonomičnom pakovanju od 1400 gr iz razloga što ga osim u ishrani
koristimo i za njegu lica i tijela.
Kokosovo ulje u ishrani trkača
Kokosovo
ulje nije bez razloga sve zastupljenije u ishrani osoba koje uvažavaju uticaj
hrane na zdravlje cjelokupnog organizma. Ima izuzetnu nutritivnu vrijednosti i
ljekovita svojstva, njegova upotreba nema štetnih nuspojava pa se zbog toga
preporučuje svima. Na temperaturi do 23 stepena ostaje u čvrstom stanju, tad je
bijele boje. Na višim temperaturama je u tečnom stanju, tad je poput ulja
providno. Istraživanja su potvrdila da štiti srce i krvne žile, jača imunitet,
ubrzava metabolizam i poboljšava probavu te podstiče mršanje. Izuzetno je
otporno na visoke temperature pa se može koristiti za pečenje ili prženje hrane
jer prilikom zagrijavanja ne mijenja svoja svojstva i ne postaje kancerogeno
što je slučaj kod drugih ulja.
Međutim,
ono što nas najviše zanima jeste zašto je kokosovo ulje dobro u ishrani trkača.
Kokosovo
ulje spada u zasićene masti koje se uglavnom dovode u vezu s negativnim
efektima po zdravlje kao što su povećan nivo holesterola i povećan rizik od srčanih
oboljenja. Ono što kokosovo ulje odvaja od ostalih zasićenih masti kao što su
maslac, mlijeko i druge masti životinjskog porijekla jeste to što se sastoji od
srednjelančanih masnih kiselina koje se u ljudskom organizmu lako vare i
apsorbuju ne opterećujući probavni sistem. To su dakle masne kiseline koje ne
ugrožavaju krv već direktno odlaze u jetru gdje se pretvaraju u energiju.
Brza energija
Naše
tijelo koristi srednjelančane masne kiseline drugačije nego dugolančane.
Srednjelančane se razlažu putem jetre a zatim se brzo pretvaraju u energiju
koja se pohranjuje u ćelijama zbog čega te masnoće možemo momentalno koristiti
kao pogonsko gorivo dok se dugolančane masne kiseline kroz metabolizam
pohranjuju u masno tkivo. Iz tog razloga je dobro prije treninga ili trke
uključiti obrok koji sadrži kokosovo ulje. Kokosovo ulje je dobro i za one koji
se bore s viškom kilograma jer tijelo duže zadržava osjećaj sitosti. Ipak ga u
ishrani treba koristiti umjereno. Preporučena doza bi bila jedna supena kašika
po obroku ili 3-4 kašike dnevno dok jedan izvor navodi i do 50 gr dnevno jer
sve zavisi od vašeg načina ishrane i dnevne potrošnje kalorija.
Evo
par recepata i primjera iz moje kuhinje:
Kaša od
ovsenih pahuljica
Potrebno:
Ovsene pahuljice, usitnjenje
Kašika kokosovog ulja
Kašika meda
Svježe datule
Voda
Zobene
pahuljice stavite u posudu, dodaje usitnjenje svježe datule, kašiku meda,
kokosovo ulje i sve zalijte običnom vodom tako da nivo vode prelazi 1-2 prsta
iznad čvrtste smjese. Poklopite i ostavite da odstoji. Ja ovu kašu pravim uveče
za ujutro ili ujutro za popodnevno trčanje. Takođe, ako je ostavim na toplom
mjestu kao što je radijator, biće mlaka i topiće se od slasti. Možda vam je
čudno što jedem zobene bez mlijeka ili jogurta. I meni je bilo na početku.
Probajte pa mi se javite ako ne valja.
Domaća nutela
Potrebno:
Lješnici
Sirovi kakao
Ekstrakt vanile
Himalajska so
Kokosovo ulje
Kokosovo mlijeko ili biljno mlijeko (indijski
orah)
Agava sirup ili med
Svježe datule
Po
želji, lješnike možete tostirati u rerni ili na suvoj tavi (na umjerenoj
temperaturi) mada se ne preporučuje termički obrađivati orašaste plodove zbog
masnoća koje sadrže. Tostiranjem će lješnici dobiti bolji okus pa je na vama da
odlučite šta ćete žrtvovati. Datule možete potopiti u vodu na sat vremena a
zatim ocijediti. Lješnike i ostale sastojke ubaciti u blender. Po potrebi
dodavati kokosovo ili neko domaće biljno mlijeko dok se postignete konzistentnost
koju želite.
Kokosovo
ulje možete koristiti i umjesto maslaca.
Na koricu (crnog beskvasnog) hljeba namažite kokos, prelijete medom (ili džemom
od jagoda npr.) i dobićete jednostavan mirišljavi doručak ili užinu koju će
klinci obožavati.
U
Nes kafu možete dodati malo kokosovog ulja.
Kada
je hladno, kao okrepu na duge treninge nosim datule koje sam očistila od košpica
i unutra stavila malo kokosovog ulja.
Kad baba masla ima, i guzicu njime
maže
Osim
u ishrani, kokosovo ulje možete koristiti za njegu kože lica i tijela. Odlično
je za njegu suve kože, ispucalih usana, oštećenih vrhova kose, slabih noktiju
ili za prevenciju peruti ili strija tokom trudnoće. Može se koristiti za
masažu, za skidanje šminke ili kao pomoć kod osipa, opekotina i uboda insekata.
Sjajan
piling za tijelo ćete dobiti ukoliko kokosovo ulje pomiješate s morskom solju.
Nakon tuširanja, uzmite mješavinu ulja i solji te nježno trljajte kožu. So će
pomoći da se uklone odumrle ćelije, zagladiti površinu kože, voda će hidrirati
kožu i pomoći joj da iskoristi regenerativna svojstva kokosovog ulja. Nakon
tuširanja koža će ostati elastična i sjajna, tako da neće biti potrebe mazati je
ponovo mlijekom ili losionom. Nakon narednog tuširanja, umjesto pilinga, na vlažnu
kožu nanesite kokosovo ulje.
Mirisaćete prirodno, egzotično i zavodljivo.
Nagradna igra
Blog Trčim jer štrčim u saradnji s Prvom apotekom je
pripremio nagradnu igru u okviru koje možete osvojiti ekonomično porodično
pakovanje kokosovog ulja! Prva apoteka trenutno ima najkonkurentniju cijenu kokosovog
ulja Maya Gold u odnosu na ostale ponuđače. 1400 gr košta 41 KM (21 EUR).
Pratitie objave na FB grupi „Trčim jer štrčim“ i
igrajte se s nama već od večeras kada ćemo objaviti pravila i kako možete osvojiti
nagradu!
Izvori:
Vezani tekstovi:
Hrana za trkače: datula, datulja, urma ili hurma
Virtuelna okrepna stanica
Sirove strasti
Hrana za trkače: datula, datulja, urma ili hurma
Virtuelna okrepna stanica
Sirove strasti
1 komentar:
не сумњам да су вегани, попут Scott Jurek-а, у праву али ми се свиђа и она прича о чварцима као извору енергије...
Objavi komentar