Za zdravu ishranu potrebno je solidno poznavanje
namjernica i njihovih nutritivnih vrijednosti, trebate znati pravila njihovog
kombinovanja i termičke obrade (ovo poslednje ne ukoliko ste na dijeti koja se
zasniva na konzumiranju isključivo sirovih namjernica). Takođe vam trebaju
vrijeme za nabavku i pripremu istih a za savršen obrok, potrebni su ljubav i
malo talenta. U mojoj porodici, veoma je važno šta se jede, koliko i kad.
Postoje stvari koje nikad nisu prenijete preko našeg kućnog praga kao što su
bureci, hamburgeri, viršle, salame, ćevapi, gazirana pića, sokovi (oni šatro
100% prirodni), kupovni džemovi. Lista se proširuje a na dobrom putu je da joj
se doda još i crveno meso. Jutarnji obrok nam je najvažniji, užinu obavezno
nosimo na posao i školu jer je jako teško tokom pauze u blizini pronaći nešto
zdravo za pojesti pa je to onda najsigurniji način da izbjegnemo brzu hranu.
Bez obzira što je vremenski zahtjevno, insistiram na
pripremi domaće hrane, dnevnih i raznovrsnih obroka koji podmiruju naše
nutritivne potrebe. Međutim, nije lako pripremiti tri obroka dnevno i dvije
užine vodeći računa o sadržaju i kvalitetu kao i da budu vremenski pravilno
raspoređeni. Nekad mi se čini da samo o tome razmišljam i vodim brigu, imala
bih popunjenu osmočasovnu satnicu a da ne spominjem još posao i nabavku! A gdje
mi je vrijeme za trening?! Kao i u svemu priprema i dobra organizacija mogu
rasteretiti dnevnu rutinu tako da lakše stižete sve na vrijeme.
Osim toga, priprema hrane kod kuće je svakako jeftinije
rješenje. A evo kako je Jamie Oliver učio i savjetovao Amerikance da štede pripremajući zdravu hranu
umjesto što kupuju zamrznute ili gotove obroke. Međutim, da li je to argument
kada se na spisku namjernica koje sedmično nabavljate nađu i one skuplje ako
što su bademi, orasi, heljda, kvinoa, avokado i losos? Da, ukoliko ne kupujete
crveno meso, slatkiše, grickalice, sokove, prerađevine od mesa. Daću vam
par recepata za jednostavne namaze koji mogu zamjeniti skupe i nezdrave paštete a
koji su idealno rješenje za užinu ili večeru:
1 zreli avokado
2 kašike sirnog namaza ili mladog sira
1 kašika maslinovog ulja
1 češanj bijelog luka
1-2 kašike soka od limuna
So i biber
(Po želji čili za posipanje.)
Sve sastojke sjedinjiti u blenderu i poslužiti uz
integralni hljeb sa sjemenkama.
300 grama sirovih
leblebija/slanutka
3
kašike tahinija
1 veći limun
Malo bijelog
luka
So,
biber, malo kumina
4
kašike maslinovog
ulja
Leblebije ostaviti preko noći u hladnoj vodi pa
skuvati, ocijediti i u blender sjediniti sa ostalim sastojcima.
Sirni namaz sa lanenim uljem
200 gr mladog sira
2 kašike lanenog ulja
Usitnjene sjemenke bundeve
So
Sve sastojke sjedinjiti i poslužiti uz integralni hljeb.
Pašteta od badema
šolja badema
sok od jednog limuna
bijelog luka po ukusu (3-5 čena)
malo kumina
1 kašičica tahinija
1 kašičica dobrog maslinovog ulja
1/2 šolje vode (nije voda za potapanje badema)
malo soli
Potopiti bademe u vodi preko noći pa vodu sutra prosuti. Sve sastojke sjediniti u blenderu.
šolja badema
sok od jednog limuna
bijelog luka po ukusu (3-5 čena)
malo kumina
1 kašičica tahinija
1 kašičica dobrog maslinovog ulja
1/2 šolje vode (nije voda za potapanje badema)
malo soli
Potopiti bademe u vodi preko noći pa vodu sutra prosuti. Sve sastojke sjediniti u blenderu.
Nema komentara:
Objavi komentar